La cerca per formar tribunal per jutjar la mesa del Parlament que presidia Roger Torrent continua al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), després de les dificultats creades amb les recusacions dels magistrats Jesús Maria Barrientos, president del TSJC, i Carlos Ramos, reclamades per l’exvicepresident de la mesa Josep Costa. El tribunal ha informat aquest dilluns que, seguint les normes que fixa la llei orgànica del Poder Judicial, ha comprovat que el magistrat Francisco Segura Sancho, que forma part de la sala d’apel·lacions civil i penal del TSJC pot estar lliure per assumir el lloc de Ramos.  Segura Sancho va ser president de l’Audiència de Lleida des del 2006 i reelegit el 2017, i l’any 2019 va actuar com a inspector  de l'ordre penal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El jutge té dos dies per informar a la sala si pot formar el tribunal que ha de jutjar els quatre membres sobiranistes de la mesa per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en la vista programada pels dies 5,6 i 7 d’octubre.

En l’escrit, datat el 2 de setembre, el magistrat president de la sala civil i penal del TSJC, Jesús Maria Barrientos, informa els quatre investigats de la mesa -Josep Costa, el conseller d’Empresa Roger Torrent i els exvocals Eusebi Campdepadrós (Junts), actual secretari per l’Administració de Justícia, Adriana Delgado (ERC)- de les dificultats que hi ha per conformar un tribunal. Detalla que per cobrir la baixa del magistrat Carlos Ramos, a qui la sala 77 del TSJC va apartar per sospita de falta d’imparcialitat, com demanava Costa, no hi ha jutges disponibles en la llista de substituts voluntaris. Hi afegeix que tampoc hi ha Jutges d’Adscripció Territorial (JAT) en disposició de ser cridats, i per això es torna a recórrer “a les normes de substitució ordinària de la mateixa sala civil i penal del TSJC”. I en aquest cas, s’indica que només el magistrat Segura Sancho pot completar el tribunal si no té assenyalaments fixats per les dates d’octubre. També s’informa que la magistrada Roser Bach està exempta de judicis per la seva condició membre del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que té el mandat caducat des de fa quasi tres anys.

 

Costa demana la nul·litat de tot el procés

 Precisament, avui s’ha sabut que l’exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa ha demanat la nul·litat del procediment davant l’admissió que Barrientos i Ramos fossin apartats per dubtes de la seva imparcialitat. “Si els magistrats Barrientos i Ramos no són imparcials per jutjar-nos, tampoc ho eren per admetre la querella contra nosaltres. I i no ho eren aquella decisió és nul·la. I si la primera decisió és invàlida, tot el procés és nul de ple dret, no? Això he demanat: que s’anul·li tot!”, ha piulat avui Costa.

Per ara, el tribunal de la mesa és format pels magistrats Carlos Mir, membre de la sala d’apel·lacions civil i penal del TSJC, i la magistrada Marta Pesqueira Caro, titular del jutjat de Primera Instància 47 de Barcelona, que és l'única de la llista de voluntaris que podia cobrir la baixa de Barrientos.

Penes d’inhabilitació

La Fiscalia Superior de Catalunya demana una condemna d’un any i vuit mesos d’inhabitació de càrrec públic per a l’expresident de la Mesa i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent (ERC), i als exmembres de Junts Eusebi Campdepadrós i Josep Costa per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional  (TC) en haver permès un debat sobre la independència de Catalunya i contra el rei el 2019. I sol·licita un any i quatre mesos d’inhabilitació per a Adriana Delgado (ERC), en participar en una de les dues votacions.