L’exvicepresident del Parlament Josep Costa ha demanat anul·lar l’admissió a tràmit de la querella contra l’antiga Mesa del Parlament un cop acceptades les recusacions dels magistrats Jesús María Barrientos i Carlos Ramos. “Si els magistrats Barrientos i Ramos no són imparcials per jutjar-nos, tampoc ho eren per admetre la querella contra nosaltres. I si no ho eren aquella decisió és nul·la. I si la primera decisió és invàlida, tot el procés és nul de ple dret, no?”, ha argumentat a través de Twitter, on ha conclòs que ha demanat “que s’anul·li tot”. En concret, Costa ha interposat un incident de nul·litat d’actuacions contra la interlocutòria del 16 de març del 2021 d’admissió a tràmit de la querella.

TUIT Josep Costa
Piulada de Josep Costa on demana anul·lar la querella contra l’antiga Mesa 

El 3 d’agost passat, la sala 77 del TSJC va acceptar la recusació del magistrat del TSJC Carlos Ramos, reclamada per l’exvicepresident de la mesa del Parlament. Un mes abans, la mateixa sala ja va admetre la petició de Costa d’apartar el president el TSJC, Jesús Maria Barrientos, de presidir el judici contra la segona mesa sobiranista per sospita de manca d’imparcialitat. El magre llistat de magistrats que formen la sala civil i penal del TSJC i la manca de voluntaris disponibles obligarà l’alt tribunal català a fer una crida excepcional per trobar el tercer magistrat del tribunal de la Mesa o, novament, canviar la data del judici. Inicialment, el judici, que ja es va ajornar un cop, està fixat que comenci el 5 d’octubre vinent. 

El judici contra l'expresident del Parlament Roger Torrent i l'antiga mesa se celebrarà del 5 al 7 d'octubre, segons preveu el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Es tracta del segon canvi de data fixat pel tribunal, ja que en un inici s’havia de celebrar del 12 al 15 de juliol i es va ajornar després d’acceptar la recusació del president del tribunal, Jesús Maria Barrientos, que havia plantejat l'exvicepresident de la cambra Josep Costa. Més tard, el TSJC va acceptar la petició d’un dels lletrats de la defensa per no fer-lo del 26 al 28 d’octubre - en coincidir amb una altra vista - i el el va col·locar a principis del mateix mes. Torrent, Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado estan acusats d'un delicte de desobediència.

 

La causa, a Estrasburg

L’exvicepresident del Parlament va portar el passat 23 d'agost l’Estat al Tribunal Europeu de Drets Humans per la causa oberta contra l’antiga Mesa del Parlament per permetre debats sobre el rei i sobre l’autodeterminació desobeint el Tribunal Constitucional. Costa va subratllar a través de Twitter que el propi TEDH defensa que la inviolabilitat parlamentària és “absoluta” i “no permet cap excepció ni admet cap mesura d’investigació” sobre els parlamentaris tot i que hagin acabat el seu mandat. En l’escrit que va presentar denunciava que l’any 2019 es va veure “sotmès a una persistent coacció per part del govern espanyol i el TC, que pretenien imposar la prohibició de qualsevol parlamentari sobre l’actuació del rei d’Espanya en la seva condició de cap d’Estat i sobre l’autodeterminació de Catalunya”. Costa va presentar aquesta tercera demanda contra Espanya, va dir, per “defensar la sobirania del Parlament”.