Nou embat contra el Parlament de Catalunya. La Fiscalia Superior de Catalunya demana una condemna d’un any i vuit mesos d’inhabitació de càrrec públic per a l’expresident de la Mesa i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent (ERC), i als exmembres de Junts Eusebi Campdepadrós i Josep Costa per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional en haver permès un debat sobre la independència de Catalunya i contra el rei el 2019. I sol·licita un any i quatre mesos d’inhabilitació per a Adriana Delgado (ERC), en participar en una de les dues votacions.  

La magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret va deixar els quatre exmembres de la Mesa a un pas de judici. En la interlocutòria afirmava: “No estem davant d’iniciatives parlamentàries de qüestionable constitucionalitat o fins i tot simplement inconstitucionals, que lògicament han de seguir un criteri favorable a l’admissió, sinó davant d’iniciatives parlamentàries insistentment declarades inconstitucionals per l’òrgan competent, amb ordre expressa de no ser reiterades al Parlament de Catalunya per la seva inviabilitat.”

 

Declaracions soberanistes

La instructora exposa que el president Torrent i els tres membres sobiranistes de la mesa van rebre el 10 i el 16 d’octubre del 2019 notificacions del TC perquè no impulsessin cap iniciativa independentista, com va fixar en les sentències del 2015, 2018 i 2019, en les quals anul·lava parcialment punts de resolucions que reiteraven el dret a l’autodeterminació. Per contra, la mesa va admetre a tràmit resolucions de Junts i ERC i una moció de la CUP que es va portar al ple del 12 de novembre, avançant l’hora. Així, detalla, la votació es va fer a les 10.05 h del matí i la notificació del TC per no fer-la, a les 10.08 h. “El Parlament no és un lloc immune al compliment de la legalitat i al principi de jerarquia normativa”, clou la instructora.

En l’escrit d’acusació, difós avui, la fiscalia sosté que Torrent i els altres tres membres de la mesa van admetre a tràmit les resolucions “amb voluntat concertada d’infringir el mandat inequívoc de les resolucions de l’alt tribunal”. Segons el ministeri públic, van actuar sent “plenament coneixedors del contingut de les providències del Tribunal Constitucional”, malgrat “l’oposició” de la resta de membres de la Mesa i de les “advertències” realitzades pel secretari general del Parlament i del lletrat major que prèviament havien alertat sobre la “contradicció” que podia suposar els punts relatius a “la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític”.

Ara tots els encausats hauran de presentar els seus escrits de defensa i el TSJC fixar la data del judici, que  segurament serà l'any vinent. A més de les penes d'inhabilitació, la fiscalia demana que Torrent, Costa i Campdepadrós siguin condemnats a pagar una multa de 30.000 euros i Delgado, de 24.000 euros.

En els recursos presentats, Campdepadrós va assegurar que van actuar amb el convenciment que estaven emparats per la legalitat. Costa, per la seva part, no reconeix el tribunal i va presentar una querella contra la instructora, la magistrada Maria Eugènia Alegret, que el Tribunal Suprem haurà de decidir si l’admet a tràmit.

L’octubre del 2020, quatre membres de la mesa primera del Parlament van ser condemnats a vint mesos d’inhabilitació per permetre la votació de lleis independentistes el 2017, mentre la seva presidenta, Carme Forcadell, ho va ser a onze anys i mig de presó per sedició, i l’estiu passat va ser indultada.  

 

 

Foto principal: L'expresident de la Mesa, Roger Torrent / ACN