El desembre del passat 2021, Pablo Casado es trobava a les acaballes del seu període liderant el Partit Popular (PP) i el seu discurs es tornava progressivament més bel·ligerant, especialment, contra Catalunya i el català. L'aleshores president dels populars va fer un discurs incendiari i ple d'acusacions contra el sistema d'ensenyament en català que va indignar a Catalunya i van acabar en dues querelles per injúries i incitació a l'hora, una de la Generalitat i l'altre de Junts per Catalunya. Uns mesos després aquestes denúncies davant del Tribunal Suprem han acabat sent paper mullat, ja que en deixar Casado de ser aforat el tribunal assegura que ja no és de les seves competències. De manera que el TS ha demanat l'arxivament de les querelles. 

La Sala penal de l'Alt Tribunal declara la seva incompetència per conèixer d'aquesta querella formulada per la Generalitat de Catalunya, per presumptes delictes d'injúries i calúmnies contra Pablo Casado, així com l'anterior presentada per Junts, que va sumar el delicte d'incitació a l'odi, segons informa Efe. De manera que el tribunal no ha arribat a pronunciar-se sobre si les paraules de Casado constituïen un delicte, ara els denunciants poden presentar les querelles a l'òrgan corresponent.

Contra nens i professors 

"Hi ha professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen en castellà", va afirmar Casado. Si ja són acusacions molt greus cap al professorat català, no van ser les úniques. "Als fills de policies nacionals i guàrdies civils se'ls assenyala a classe i es diu que no poden estar integrats", va afirmar i va afegir que hi ha nens a qui s'ha castigat "posant pedres a la motxilla" per haver parlat en castellà al patit de l'escola. Casado va rematar la seva diatriba contra l'escola catalana assegurant: "Es pot tolerar que es demani apedregar i aïllar a classe a un nen de cinc anys?". 

Davant d'aquest discurs que arremetia contra la llengua, escola catalana i els partits independentistes, Junts per Catalunya i el Govern van denunciar l'exlíder popular. Els dos denunciats consideren que les paraules de Casado són "falsetats" i "deshumanitzen" els docents catalans.

Feijóo, seguint les seves passes 

Les afirmacions de Casado es van veure en el seu moment com extremes, fins i tot en algunes ales del PP. Cap al final del seu mandat dins del partit, Casado va anar endurint el seu discurs. Justament, una de les promeses del seu successor, Alberto Núnez Feijóo, era la de tornar a un PP més moderat i menys bel·ligerant. Finalment, la promesa del gallec se l'ha endut el vent. 

Seguint les passes de Pablo Casado, Feijóo ha carregat contra el català en una entrevista aquest mes de juny. El nou president del PP va assegurar que a les escoles catalanes hi ha "apartheid lingüístic" dels "nens que no poden tenir coneixement del castellà a les aules". Feijóo no només va comparar l'escola en català amb un sistema d'opressió racista que va durar més de quaranta anys, sinó que es va submergir de ple en el discurs de l'extrema dreta i del seu antecessor.