Junts s'ha avançat al plantejament del Govern d'estudiar les declaracions de Pablo Casado i ja ha presentat, aquest dissabte, una denúncia contra el líder del Partit Popular per calúmnies, injúries i incitació a l'odi, per les declaracions que va fer aquest divendres on assegurava que a Catalunya "no deixen anar al lavabo els nens si parlen castellà". El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sánchez, acompanyat del secretari d'Afers Jurídics de Junts, Joaquim Jubert, i l'advocat Jordi Pina, han presentat la denúncia aquesta tarda a les 17:15 hores a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. 

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar que el govern de la Generalitat estudiaria aquestes declaracions, després que un grup d'advocats comuniquessin, aquest mateix divendres, la seva intenció d'emprendre accions legals contra Casado. Aragonès va titllar aquestes declaracions d'"infames" en una piulada al seu compte oficial de Twitter i va advertir: "Defensarem sempre la veritat i al professorat d'atacs indecents com aquest". El president va clamar a favor de l'educació:  "Prou mentides. Prou d'aquesta baixesa moral. Prou d'atiar l'odi".

"Apedregar i aïllar"

Casado, en les seves declaracions, va afegir que "als fills de policies nacionals i guàrdies civils se'ls assenyala a classe i es diu que no poden estar integrats" o que hi ha nens a qui s'ha castigat "posant pedres a la motxilla" per haver parlat en castellà al patit de l'escola. "Es pot tolerar que es demani apedregar i aïllar a classe a un nen de cinc anys?", va qüestionar sobre el suposat assetjament que va rebre el fill de la família de Canet de Mar que ha reclamat el 25% de les assignatures en castellà.

 

Les declaracions de Casado han provocat nombroses reaccions, entre elles les del president, Quim Torra, que va respondre aquestes acusacions amb la nostrada expressió "tros de quòniam", en un tuit al seu compte oficial de Twitter. 

Manifestació de Somescola

Unes declaracions que s'emmarquen en un context en què la immersió lingüística és a l'ordre del dia i justament poques hores abans de la manifestació multitudinària de Somescola, que aquest dissabte al matí ha aplegat 35.000 persones al centre de Barcelona, segons xifres de la Guàrdia Urbana. 

La manifestació, en defensa de la immersió lingüística i el català a l'escola ha omplert el passeig de Lluís Companys, on se situa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, responsable d'imposar el 25% del castellà a les aules. 

 

 

Imatge principal: El secretari de Junts, Jordi Sánchez / ACN