El Tribunal Constitucional (TC) començarà a estudiar els recursos que han presentat els presos polítics i represaliats pel cas 1-O la setmana vinent, segons assegura La Vanguardia. El rotatiu indica que el Constitucional ja feia setmanes que havia decidit començar a examinar-los i que la decisió de fer-ho la setmana vinent no té res a veure amb la vaga de fam de Jordi Sànchez i Jordi Turull.

El ple del TC per veure els recursos s'iniciarà el proper dimarts 11 de desembre i s'allargarà tres sessions, fins al proper dijous. Els primers recursos que s'examinaran són els presentats per les dirigents de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya. Les dues fan referència a la vulneració del seu dret a ser jutjades pel jutge predeterminat per la llei. 

Tant Gabriel com Boya creuen que el cas 1-O ha estat assumit indegudament pel Suprem, quan la seva resolució hauria de correspondre al tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El tercer recurs que s'estudiarà és un dels que va presentar el president de l'ANC, Jordi Sànchez, a l'inici de la seva estància a la presó i que planteja la falta de fonaments de la decisió que va prendre la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela quan el va empresonar.

El Constitucional començarà amb l'estudi d'aquests recursos perquè són els que considera de "menor dificultat". En principi el TC tombarà els recursos perquè totes dues podran exposar els seus motius abans del judici i, per tant, els recursos serien “prematurs”. El recurs del president de l'ANC ja hauria perdut el sentit perquè després que Lamela ordenés presó, Pablo Llarena al Suprem i també la sala d’apel·lacions van reconfirmar aquesta ordre.