El Tribunal Constitucional, que està estudiant el recurs del vicepresident Oriol Junqueras contra la presó provisional, no té cap intenció d’excarcerar-lo. Segons informa El Confidencial citant fonts jurídiques, els magistrats tenen divergències tècniques de criteri a l’hora d’encaixar la situació actual de Junqueras amb la nova doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, però no contemplen canviar la seva situació.

El ple del Tribunal Constitucional va analitzar aquesta setmana el recurs de Junqueras, que demana que s’apliqui en el seu cas la recent sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre l’exlíder del partit prokurd Selahattin Demirtas. La sentència va considerar incompatible amb el Conveni Europeu de Drets Humans mantenir en presó preventiva durant un llarg període de temps un càrrec parlamentari “sense fonamentar per què no se’l sotmet a mesures cautelars menys greus” i va insta el govern turc a excarcerar el líder prokurd.

Durant les deliberacions de l’alt tribunal, segons les mateixes fonts, cap dels seus integrants va defensar que el cas de Junqueras sigui comparable al de Demirkas, de manera que entenen que la sentència no és aplicable al vicepresident. Aquesta qüestió serà abordada al ple que celebraran a finals d’aquest mes.

El magistrats sí que haurien arribat a un acord sobre la resta de qüestions que planteja el recurs presentat per Junqueras. Així, el membres del Constitucional  no estimaran la falta de competència del Tribunal Suprem per jutjar-lo.