El Tribunal Constitucional es troba dividit davant del recurs d’empara que el vicepresident Oriol Junqueras va presentar respecte a la seva situació de presó provisional. El ple del Constitucional ha començat aquesta setmana el debat sobre el recurs, debat que prosseguirà la setmana que ve davant la complexitat de la qüestió i la divisió d’opinions.

El punt de discòrdia, segons informa El Independiente, és com afecta a Junqueras la recent sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre l’exlíder del partit prokurd Selahattin Demirtas. La sentència va considerar incompatible amb el Conveni Europeu de Drets Humans mantenir en presó preventiva durant un llarg període de temps un càrrec parlamentari “sense fonamentar per què no se’l sotmet a mesures cautelars menys greus” i va insta el govern turc a excarcerar el líder prokurd.

Junqueras, en el seu recurs a la sala d’apel·lacions, es refereix a aquesta recent sentència fet que ha provocat que un grup de magistrats, tant del grup progressista com del grup conservador, trobin necessari fer “una nova reflexió” sobre si la presó preventiva vulnera els drets fonamentals del vicepresident.

Després d’una primera deliberació del ple aquesta setmana, el president s’ha vist obligat a modificar l’esborrany de la ponència, que era favorable a mantenir la presó preventiva, per tractar d’aconseguir la unanimitat que sempre busca el tribunal, segons fonts del TC citades per El Independiente. Serà al pròxim ple del tribunal, d’aquí quinze dies, quan es pugui resoldre la qüestió.

Dues opcions

Segons fonts del tribunal, en aquest cas citades per eldiario.es, el membres del TC s'han plantejat dues opcions per avançar en la resolució del recurs: d'una banda demanar al Tribunal Suprem una exposicio raonada sobre l'empresonament de Junqueras tenint en compte la sentència del TEDH o crear des del Constitucional una doctrina nova sobre la presó provisional d'un polític.

El primer cas, segons aquestes mateixes fonts, seria necessari admetre el recurs plantejat per Oriol Junqueras mentre que, en el segon, la decisió seria sobre el fons, fet pel qual podria ser portada davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.