El dictamen del Tribunal Europeu dels Drets Humans reclamant que acabi l’empresonament del diputat prokurd del Partit Democràtic dels Pobles (HDP) Selahattin Demirtas, que ha estat dos anys empresonat sense judici a Turquia, s’ha convertit en una nova via per al recurs dels líders independentistes empresonats.

El Tribunal d’Estrasburg conclou que la incapacitat de Demirtas per prendre part a les activitats del parlament com a resultat de la presó preventiva constitueix una injustificable interferència en la llibertat d’expressió i d’opinió, i en el seu dret a ser escollit i a ocupar el seu escó a la Cambra. Així mateix denuncia que la prolongació de l'empresonament perseguia l'objectiu de "sufocar el pluralisme i limitar la llibertat del debat polític".

El Tribunal considera que amb aquest empresonament "és el sistema democràtic el que es posa en perill" i no només els drets i llibertats del diputat. Per tot plegat, reclama que l’Estat adopti les mesures necessàries per “posar fi a la detenció preventiva del demandant”.

 

La sentència del Tribunal d’Estrasburg, pionera en aquest àmbit, s'ha dictat per unanimitat. Turquia forma part del Consell d'Europa, per la qual cosa, les decisions del Tribunal Europeu de Drets Humans són vinculants.

El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha estat el primer a subratllar a través de Twitter que la sentència d'Estrasburg dona "nous arguments" per exigir la llibertat dels presos polítics catalans.