El Tribunal Federal del Canadà ha avalat la prohibició d'entrada al país del president  Carles Puigdemont. El jutge ha resolt que els funcionaris d'immigració que van rebutjar el seu permís de viatge al país el 2019 van actuar de forma apropiada en considerar que no se'ls va aportar la informació sol·licitada.

El Tribunal Federal va emetre la seva decisió el passat 22 de setembre, encara que la sentència no s'ha fet pública fins aquest dimarts. Puigdemont va recórrer la decisió de les autoritats canadenques de denegar l'autorització electrònica que necessitava per entrar al país l'octubre del 2019, on havia estat convidat per la Société Saint-Jean Baptiste del Quebec. Els funcionaris van justificar la seva decisió pels càrrecs judicials que pesaven contra ell a Espanya. Mesos abans, a l'abril, ja li havien denegat el permís. En aquella ocasió la negativa es va atribuir a un error en el moment de gestionar la petició. Puigdemont tenia previst visitar l'Assemblea Nacional i participar en una roda de premsa.

"Justificada i transparent"

Ara, el Tribunal Federal ha avalat l'actuació dels funcionaris d'immigració de negar l'entrada a Puigdemont. "La decisió és justificada, transparent i intel·ligible", afirma el tribunal en la seva sentència. El jutge indica que a la primera sol·licitud d'autorització de viatge electrònica Puigdemont va negar que estigués acusat d'algun delicte, malgrat que les autoritats espanyoles havien cursat una ordre internacional d'arrest en estar acusat de rebel·lió i malversació.

A la segona sol·licitud, Puigdemont va canviar la seva resposta, però les seves paraules "fan l'efecte", apunta el tribunal, que s'haurien retirat els càrrecs que pesaven sobre ell. "Si bé és cert que la sol·licitud d'extradició haurà estat denegada a Alemanya, sembla que els càrrecs presentats a Espanya no han estat retirats. Com era d'esperar, el funcionari d'immigració va continuar investigant per esbrinar més sobre els càrrecs", explica el tribunal.

Informació específica

El tribunal afirma que la defensa de Puigdemont no va facilitar la informació específica sobre la seva situació processal i els càrrecs a què s'enfrontava en aquell moment, sinó "unes 300 pàgines, sense cap ordre en particular, enviades mitjançant tres correus electrònics". El funcionari d'immigració, prossegueix la sentència, va sol·licitar de nou a Puigdemont informació concreta i va rebre en resposta un "altre correu de 86 pàgines", sense cap explicació ni índex.

Per tercera vegada, segons la sentència, el funcionari va sol·licitar informació addicional perquè "els documents aportats estableixen els càrrecs que se li imputen a Espanya i indiquen que el procés penal encara està pendent" el que podria suposar la falta d'admissibilitat per entrar al Canadà. La resposta, afegeix, va ser l'enviament de 72 pàgines del Tribunal Suprem d'Espanya amb data març de 2018 sense "cap informació addicional" perquè el funcionari interpretés el contingut. En aquest punt, el funcionari d'immigració rebutja la petició d'entrada de Puigdemont el 29 d'octubre de 2019.

El Tribunal Federal conclou que, "en lloc de respondre preguntes simples i comentar la informació sol·licitada, el demandant va proporcionar una quantitat considerable de paper sense si més no oferir una resposta simple a una pregunta tan simple".

 

Imatge principal, Carles Puigdemont a l'aeroport d'Hamburg / EN