El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha recorregut davant del Tribunal Federal del Canadà contra la denegació del permís per entrar a aquest país, al qual volia viatjar en resposta a una invitació de la Société Saint-Jean Baptiste del Quebec.

L’advocat de Puigdemont, Stéphane Handfield, reclama en el recurs que s’anul·li la decisió del Departament d’Immigració de rebutjar la petició d’entrada. El Tribunal federal no té capacitat per ordenar que s’atorgui l’autorització però pot anul·lar la decisió adoptada i demanar que es torni a tramitar l’expedient.

A finals d’octubre, el govern canadenc va negar per segon cop a Puigdemont l’autorització electrònica de viatge (AVE) amb l’argument dels càrrecs pendents del líder independentista davant de la justícia espanyola.

El primer ministre del Quebec, François Legault, es va mostrar perplex per la decisió del govern federal i va reclamar públicament explicacions durant una roda de premsa.

El primer cop que se li va denegar l’autorització a Puigdemont va ser a començaments d’abril, la vigília del viatge que tenia programat per participar al Quebec en una visita a l’Assemblea Nacional i una roda de premsa, entre altres. També aleshores, Puigdemont va recórrer contra el veto, que es va atribuir a una tramitació errònia del permís.