El president a l’exili, Carles Puigdemont, tenia prevista una visita al Quebec, convidat pel president de la Société Saint-Jean-Batiste de Montreal (SSJB), Maxime Laporte, però les autoritats canadenques han rebutjat el seu dret a viatjar just un dia abans de la data prevista per a la sortida. Des de l’entorn de Puigdemont es considera “arbitrària” la decisió, per la qual cosa el president ha presentat aquest dilluns un recurs davant un tribunal federal.

El govern canadenc no ha donat cap explicació per revocar el permís que havia estat concedit prèviament al president. Es tracta de l’Autorisation de Voyage Électronique (AVE), imprescindible per als ciutadans de països exempts de visat i amb el qual les autoritats poden bloquejar viatgers abans d’embarcar a l’avió cap a Canadà. L'advocat Gonzalo Boye coordina l'acció legal davant la justícia canadenca que ha quedat en mans de l'advocat Stéphane Handfield.

El viatge havia de començar el 2 d’abril amb una conferència de premsa i una visita a l’Assemblea Nacional del Quebec. El 31 de març, hores abans de la sortida prevista, es va revocar el permís. La notícia del bloqueig a la visita de Puigdemont l'ha recollida avui Ràdio Canadà.

Segons aquest mitjà, que recorda que el Ministeri d’Immigració es guarda el dret de rebutjar un AVE especialment per “activitats subversives” o per “activitats criminals”, l'SSJB atribueix la decisió a una intervenció política del govern federal perquè la seva presència al Canadà no és desitjada. El Ministeri no ha donat cap explicació a la ràdio canadenca sobre la retirada de l'autorització.

El 4 d’octubre del 2017 l’Assemblea Nacional del Quebec va aprovar per unanimitat de tots els partits deplorar “l’actitud autoritària del govern espanyol que va provocar actes de violència durant el referèndum sobre la independència de Catalunya”.