El govern canadenc ha negat una vegada més el permís de viatge del president a l'exili, Carles Puigdemont, perquè visiti el Canadà, on va ser convidat per la Société Saint-Jean-Batiste de Montreal (SSJB) al Quebec.

Segons explica l'advocat de Puigdemont, Stéphane Handfield, Canadà li hauria denegat l'obtenció de l'autorització de viatge electrònica (Autorisation Voyage Électronique, AVE) pels càrrecs pendents que té el president davant la justícia espanyola.

Aquesta autorització electrònica permet viatjar al país canadenc tantes vegades com es desitgi si l'estada no supera els sis mesos, però el govern del Canadà assenyala que pot rebutjar la concessió de l'AVE per activitats delictives o que atempten a la seguretat.

Handfield s'ha estranyat que el Canadà hagi denegat l'autorització a Puigdemont per la causa pendent que té a Espanya, ja que la primera sol·licitud d'obtenció del visat la va realitzar al febrer d'aquest any. Segons l'agència France-Press (AFP), ara l'advocat del president presentarà en els "pròxims dies" una sol·licitud al Tribunal Federal del Canadà per a impugnar la decisió d'Ottawa.

De la seva banda, el primer ministre del Quebec, François Legault, s'ha mostrat "perplex" per la decisió del govern federal canadenc. "M'agradaria que el govern del Canadà ens expliqui per què es nega a atorgar aquest visat", ha manifestat en una conferència de premsa.

Inicialment, Puigdemont tenia previst viatjar al Quebec el 2 d'abril convidat per la SSJB, on participaria en una roda de premsa i visitaria l'Assemblea Nacional de Quebec, entre altres activitats, però les autoritats canadenques ja van rebutjar el seu dret a viatjar just un dia abans de la data prevista per a la sortida.