Els moviments del president Carles Puigdemont davant de la justícia arriben també al Canadà. El Tribunal Federal del Canadà ha acceptat el recurs que va presentar el polític independentista arran del rebuig de les autoritats a permetre la seva entrada al país per visitar el Quebec fa dos anys, segons informa el diari La Presse.

Aquests fets es van produir el 2019 quan Puigdemont, exiliat a Bèlgica, va intentar viatjar al Canadà en resposta a una invitació de la Société Saint-Jean Baptiste del Quebec.

Captura tuit la presse Puigdemont Twitter

Dues negatives

El polític català necessitava només una autorització electrònica per viatjar al Canadà, com qualsevol altre ciutadà europeu, això no obstant, els funcionaris federals d’immigració van rebutjar autoritzar la seva entrada al país arran dels càrrecs judicials que hi havia contra ell a Espanya.

Les autoritats canadenques van rebutjar dos cops l’autorització electrònica. El primer cop va ser a començaments d'abril del 2019, just la vigília del viatge, durant el qual tenia programat visitar l'Assemblea Nacional i participar en una roda de premsa. En aquell moment, es va atribuir la negativa a un error a l'hora de tramitar el permís. Això no obstant, en un segon intent el mes d'octubre, es va repetir la mateixa situació.

L’afer va provocar fins i tot la resposta del primer ministre del Quebec, François Legault, que es va mostrar perplex en roda de premsa per l'afer.

30 d'agost

La resposta de Puigdemont va ser recórrer al Tribunal Federal. En el recurs es reclamava que s'anul·lés la decisió del departament d'immigració de rebutjar la petició d'entrada. Tot i que el Tribunal Federal no pot ordenar que s'accepti l'entrada, sí que pot anul·lar la decisió i demanar que es torni a tramitar l'expedient. Un cop el jutge ha acceptat la causa, també s'ha fixat la vista, que serà el 30 d’agost vinent.

En declaracions a La Presse, l’advocat de Puigdemont al Canadà, Stéphane Handfield, ha assegurat que el polític català ha donat gran importància a aquest tema i que encara hi ha partits polítics que tenen interès a rebre Puigdemont com a conferenciant. “El Canadà considera que és un criminal, és per això que li han prohibit l’accés al territori canadenc, per haver organitzat un referèndum sobre la independència del seu poble”, ha explicat.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont en una fotografia d'arxiu / Efe