"Hem d’evitar l’espectacle lamentable que vam donar al Parlament. Tots ens hem de conjurar per parlar més i evitar situacions com aquesta". Amb aquesta duresa s'ha expressat el president del Parlament, Roger Torrent, sobre els desacords entre ERC i JxCat per la suspensió temporal de diputats que el magistrat Pablo Llarena reclama al Parlament. 

Les diferències entre els dos partits independentistes va portar al president Torrent a desconvocar el ple fins al setembre perquè JxCat volia deixar Puigdemont al marge de les suspensions, però ERC no hi estava d'acord. Sobre aquest tema, Torrent ha assegurat que no es podia anar a un ple "on s'haurien alterat les majories parlamentàries", un fet que és impensable pel president del Parlament: "Ningú ha de deixar l'acta, no es poden alterar les majories i els acords del ple han de ser efectius".

Torrent ha apel·lat directament el portaveu adjunt al Parlament de JxCat, Eduard Pujol, que va acusar el president del Parlament d’haver-se “saltat un acord” entre JxCat i ERC i d’haver “prioritzat l’entesa amb el PSC”. És per això que li va llançar una pregunta: “Quina és la posició del senyor Torrent: la defensa del país o el blanqueig del PSC del 155?”. Aquestes paraules no han agradat gens a Torrent que ha titllat aquestes declaracions de "falses" i ha afegit que "no tot s'hi val per esgarrapar vots".

Sobre la retirada de les ordres de detenció de Puigdemont i la resta d'exiliats, Torrent s'ha dirigit al govern espanyol i ha instat Pedro Sánchez a "retirar les acusacions de rebel·lió a través de la Fiscalia", ja que si no es retira "el govern espanyol estarà escollint estar al costat de la repressió".

"Els partits han de parlar"

Aquest matí s'ha fet pública la notícia sobre el dinar entre el president Torra i el vicepresident Pere Aragonès on s'ha donat per tancada la crisi entre les dues formacions, Torrent ha celebrat la trobada i els ha animat a "mantenir un diàleg permanent i parlar sempre".

Torrent aspira a "una legislatura llarga"

El president ho ha afirmat al mateix temps que ha fet autocrítica dient que "cal explicar-se millor sobre els passos que es duran a terme en els propers mesos". Aquesta manca d'explicacions assegura que es deu als moments complexos que el país a viscut durant els darrers mesos: "ningú s'imaginava que hauríem vist marxar polítics a l'exili, que tindríem presos o que s'hauria aplicat l'article 155".

Finalment, Torrent ha tornat a insistir en la importància del diàleg entre els partits sobiranistes i ha subratllat que aquestes converses "podrien ajudar a explicar millor a la ciutadania els passos que volem seguir". Abans de marxar, i tornant a fer referència a les paraules d'Eduard Pujol, Torrent ha matisat que "ningú pot posar en dubte el meu compromís i horitzó polític".