"L'exili i la presó són dues cares d'una mateixa moneda". Això és el que opina el president del Parlament, Roger Torrent, sobre les paraules d'Oriol Junqueras, que en una entrevista a Le Figaro va dir que no va eludir la justícia per responsabilitat cívica i ètica, com Sòcrates, Sèneca i Ciceró, que també van tenir oportunitat de fugir i no ho van fer. D'aquesta manera, Torrent ha tret ferro a les declaracions de Junqueras sobre la decisió d’optar per l’exili o la presó després del 27-O.

En una entrevista a la Cadena SER, el president del Parlament ha fet referència al recurs que Puigdemont va presentar al Tribunal Constitucional contra la decisió de la Mesa del Parlament del 9 d'octubre passat de retirar-li la delegació de vot. Torrent ha exposat que respecta la decisió del president a l'exili però, si més no, ha subratllat que "la Mesa és coherent amb els compromisos que pren".

Tres grans consensos

El president ha assegurat que hi ha tres grans consensos entre la societat catalana (més enllà d'estar a favor o en contra de la independència): "Hi ha consens en que cal posar fi a la repressió, en que s'ha de trobar una solució democràtica al conflicte i en que és necessari superar el règim del 78", ha apuntat el president.

En la mateixa línia, el president del Parlament, aposta per la "unitat d'acció" a les eleccions municipals del maig, i no per candidatures unitàries de l'independentisme; Torrent ha dit que cal protegir la "pluralitat ideològica" del moviment republicà i fomentar la "riquesa" dels "matisos", una recepta que -segons afirma- ha fet avançar i créixer l'independentisme.

Pel que fa al govern espanyol, Torrent ha dit que l'escenari actual és com una "segona volta" de la moció de censura del PSOE que va permetre fer fora el PP de Mariano Rajoy: "Hem de plantejar-nos de què va la legislatura, i quin és el plantejament de PSOE i Sánchez sobre el conflicte català". En aquesta línia, Torrent ha recordat que les condicions "clares i meridianes" per aprovar els pressupostos és que hi hagi moviments en la línia "antirepressiva" i que els comptes siguin socials.

"Al final es tracta de fer política i donar respostes", ha subratllat Torrent, que ha dit que seria "preocupant" que "l'única alternativa" que posés Sánchez damunt la taula és la "por" a un tripartit de dretes (PP, Cs i Vox).