El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha presentat un recurs al Tribunal Constitucional contra la decisió de la Mesa del Parlament del 9 d'octubre passat de retirar-li la delegació de vot, segons ha avançat eldiario.es.

L'acord de retirar la delegació de vot es va prendre amb el suport dels membres d'ERC i el PSC a la Mesa i l'abstenció de Ciutadans, mentre que els dos representants de JxCat van votar en contra. Aquella situació va provocar l'episodi de major tensió entre JxCat i ERC i va obligar a una compareixença conjunta del president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès.

Fonts del grup de JxCat han assegurat a El Nacional.cat que l'objectiu del recurs és facilitar a Puigdemont la via d'accés a la justicia europea: "No és un recurs contra Roger Torrent sinó que es tracta d'esgotar totes les vies per poder recórrer a les instàncies europees".

L’escrit denuncia que l’acord de la Mesa i l’actuació posterior de no computar el vot delegat de Puigdemont són “radicalment nuls” i vulneren els seus drets polítics i dels ciutadans als quals representa. A més, es titlla l’actuació de la Mesa d’”arbitrària, sense base jurídica i sense motivació vàlida de cap tipus”, i es denuncia que es va incloure en l’ordre del dia “de manera intempestiva” i sense concedir audiència al diputat afectat.

El recurs reclama la nul·litat de l’acord de la Mesa del Parlament i de l’actuació posterior de no computar el vot delegat de Puigdemont i el “reconeixement del dret fonamental del recorrent a accedir en condicions d’igualtat” als càrrecs públics i a l’exercici de la seva condició de diputat.

 

La retirada de la delegació de vot va ser conseqüència d'una interlocutòria que el jutge Pablo Llarena va enviar al Parlament reclamant la "suspensió temporal" dels diputats encausat que es troben en presó preventiva, així com de Carles Puigdemont, un cop conclosa la instrucció del cas 1-O. 

JxCat va rebutjar aquesta suspensió i es va acordar amb ERC una fórmula per la qual s'obria la porta a designar un altre diputat del grup per assumir les funcions dels parlamentaris afectats. Els republicans es van emparar en aquesta fórmula, però JxCat no, per la qual cosa va ser la Mesa, a través d'un acord entre ERC i PSC qui va rebutjar la delegació de vot de Puigdemont, enmig d'una gran tensió entre els diputats republicans i els de Puigdemont.

El recurs denuncia que la decisió del Tribunal Suprem és contra llei atès que Puigdemont no té un processament en ferm ni es troba en presó preventiva, com s’estableix la llei d’Enjudiciament Criminal per suspendre la seva condició de diputat.