El vicepresident català Oriol Junqueras sosté que no va eludir la justícia per responsabilitat cívica i ètica, com Sòcrates, Sèneca i Ciceró, que també van tenir l'oportunitat de fugir i no ho van fer. "Jo em vaig quedar a Catalunya per sentit de responsabilitat cap als meus ciutadans", subratlla Junqueras en una entrevista que publica aquest dimarts el diari francès Le Figaro.

Les declaracions de Junqueras tenen lloc després que el Tribunal Suprem rebutgés un cop més la llibertat dels presos amb l'argument que podrien eludir l'acció de la justícia i fugir, atès que a l'exili disposen d'infraestructura.

El líder d'ERC explica que "Sòcrates, Sèneca o Ciceró van tenir la possibilitat de fugir i no la van aprofitar" i diu que està "impressionat" per "aquesta responsabilitat cívica i ètica".

A més, encara que afirma que els líders independentistes empresonats no ho estan per convèncer ningú i insisteix que no van cometre "cap delicte", considera que el fet que un responsable polític visqui aquesta realitat té "un valor ètic".

Referèndum

El vicepresident posa l'accent en el fet que organitzar un referèndum com va fer el Govern el 2017 no és delicte des que les Corts espanyoles van modificar el Codi Penal el 2005. Així, insisteix que no van cometre "cap acte de violència".

Junqueras es queixa que el Tribunal Constitucional, quan va suspendre el referèndum i va declarar-lo il·legal, es va atribuir funcions que "en el marc de la cultura occidental" no li corresponen.

Com a contraexemple, esmenta el cas del Canadà: quan el Quebec va organitzar un referèndum sobre la independència, el Tribunal Constitucional no només no el va impedir sinó que va instar a buscar un mecanisme de participació que es va concretar en una llei.

Junqueras considera que va ser l'ús de "la violència de l'Estat" durant l'1-O allò que va impedir que aquest es desenvolupés en condicions i que els observadors internacionals concloguessin que no va complir els criteris per validar-ne els resultats. Però afegeix que, "amb tot, l'1 d'octubre marca un punt sense retorn, una demostració de la determinació democràtica dels catalans".

El líder d'ERC admet que era conscient que podia acabar a la presó, perquè anticipava que "l'aparell de l'Estat no podria resistir a la temptació", encara que alguns li deien que això no podria passar en ple segle XXI. 

Suport al govern de Pedro Sánchez

Preguntat sobre si cal seguir donant suport al govern socialista de Pedro Sánchez, Junqueras respon que la qüestió, al marge que l'executiu sigui socialista o liberal, és si "defensa els drets civils". "Per què discutir d'una partida pressupostària o d'una altra si en aquest país es condemna els cantants, els humoristes, els activistes", pregunta.