El president de la Generalitat, Quim Torra, té previst un canvi de Govern de manera immediata. Els canvis preveuen la sortida del conseller d'Interior, Miquel Buch; la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, i la de Cultura, Mariàngela Vilallonga, segons ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar aquest diari.

La decisió arriba just després de la ruptura de l'espai convergent i la desbandada del PDeCAT i del fet que, de tots els membres del Govern, Chacón és l'única que conserva el carnet del PDeCAT. Meritxell Budó, Jordi Puigneró, Miquel Buch i Damià Calvet ja van estripar el carnet la setmana passada. El cas de Mariàngela Vilallonga és diferent perquè consta com a independent. Malgrat els canvis, la consellera de presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va comentar en roda de premsa que ruptura del PDeCAT no afectaria ni els acords de govern ni els grups perquè era una "qüestió de partits".

Un canvi que allunya les eleccions

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, el president prepara aquesta remodelació des de la setmana passada i el relleu estaria consensuat amb els tres consellers sortints. 

Així, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ja hauria manifestat el seu desig de deixar el Govern abans de l'estiu i tot i que encara no hi ha noms sobre la taula, es comenta que el seu substitut natural podria ser l'actual secretari general, Brauli Duart.

Pel que fa al Departament de Cultura, Torra apostaria pel retorn de la portaveu del grup parlamentari de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs. 

Aquest canvi, segons sembla, podria allunyar una possible convocatòria d'eleccions. 

quim torra president generalitat efe

El president de la Generalitat, Quim Torra / Efe

Vista per la inhabilitació

A més, aquesta remodelació es poduiria dues setmanes abans d'una possible inhabilitació de Torra. Cal recordar que el pròxim 17 de setembre, el president té pendent la vista del recurs contra la seva inhabilitació d'un any i mig per desobeir la Junta Electoral Central (JEC). Així ho va dictar la Sala Segona del Tribunal Suprem, que presideix Manuel Marchena, a principis de juliol.

El TSJC va condemnar el president Torra el 2019 per un delicte de desobediència per incomplir l'ordre de la JEC de retirar la pancarta sobre els presos polítics i els llaços grocs del Palau de la Generalitat durant el període electoral del mes d'abril de l'any passat.