El 131 president de la Generalitat, Quim Torra, ha iniciat avui els tràmits per posar en marxa la seva oficina d'expresident, que instal·larà a la Casa Solterra de Girona. Torra ho ha comunicat al Govern a través d'una carta al vicepresident, Pere Aragonès, en què ha sol·licitat formalment acollir-se a la seva condició d'expresident.

Dilluns de la setmana passada el president va quedar inhabilitat del seu càrrec un cop el Tribunal Suprem va ratificar la condemna imposada pel TSJC per haver-se negat a despenjar la pancarta en suport dels presos polítics. La inhabilitació de Torra En la carta, adverteix que aquesta sol·licitud quedarà sense efecte en cas que el Tribunal Constitucional accepti les mesures cautelars en el recurs presentat contra la seva inhabilitació.

 

Una llei del Parlament del 2003 estableix que els expresidents tenen dret a rebre el 80% del seu sou durant un temps equivalent a la meitat del seu mandat i, com a mínim, per una legislatura.

A partir dels 65 anys tenen dret a percebre una pensió vitalícia igual al 60% de la retribució que correspon a un president en exercici del càrrec. Torra és nascut l'any 1962 i té 57 anys.

Edifici de la Generalitat

Així mateix, el Govern ha de facilitar als expresidents els mitjans per al sosteniment d’una oficina “adequada a les seves responsabilitats i a les funcions exercides”.

En relació a l'oficina, Torra ha optat per utilitzar un edifici que forma part del patrimoni arquitectònic de la Generalitat, igual com va fer també Artur Mas, que va instal·lar la seva oficina al Palau Robert. Torra compartirà l'edifici amb els serveis territorials de la conselleria de Cultura.