El ple del Tribunal Constitucional manté la inhabilitació del president Quim Torra.

El tribunal ha admès a tràmit, per unanimitat, el recurs que va presentar l'endemà de la sentència ferma l'advocat de Torra, però no li dona la raó i rebutja que se'l restitueixi ara mateix com a president de Catalunya mentre es resol el fons del recurs de Gonzalo Boye. Rebutja, doncs, les mesures cautelars que demanava el lletrat, que haurà d'esperar la decisió definitiva abans de portar el cas a Europa.

judici quim torra tsjc - mireia comas

El ple del Tribunal Constitucional considera que "hi ha una especial transcendència constitucional perquè l'assumpte suscitat transcendeix del cas concret perquè planteja una qüestió jurídica de repercussió social o econòmica rellevant i general i perquè podria tenir unes conseqüències polítiques generals".

El Tribunal rebutja restablir Torra com a president mentre no resol el recurs perquè "no aprecia la urgència excepcional a la qual es refereix l'art. 56.6 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, per la qual cosa no és procedent resoldre inaudita part, ja que la pena d'inhabilitació especial s'ha fet efectiva i, a més, perquè l'assumpte presenta elements substantius específics que advoquen per un estudi meditat i contradictori de la pretensió cautelaríssima instada". I, en aquest sentit, acorda obrir una peça separada de suspensió i traslladar a la Fiscalia i Boye el termini perquè facin les al·legacions que creguin oportunes.

I ara què?

Ara cal esperar la resolució del Tribunal Constitucional. La decisió d'avui d'admetre a tràmit el recurs, però no aplicar les mesures cautelars demanades per Boye que haurien deixat en suspens la inhabilitació, només juga a favor de la justícia espanyola.

S'obre un temps incert perquè el TC decideixi finalment si rebutja o no la inhabilitació del president de la Generalitat. I no hi ha termini previst.

Fins que no resolgui el Tribunal Constitucional, Gonzalo Boye no podrà recórrer al Tribunal de Drets Humans.