L'expresident Artur Mas ha renunciat a disposar d'una oficina pròpia, tal com preveu la llei per als expresidents, i ha proposat d'instal·lar-se en algun dels equipaments de la Generalitat que estiguin disponibles.

Tot apunta que el president ocuparà un despatx del Palau Robert en la cruïlla de Diagonal amb Passeig de Gràcia, on Presidència, a part de les sales d'exposicions i l'oficina de Turisme, disposa de part dels seus serveis.

El primer dia com a expresident no ha estalviat a Mas l'anada a la plaça Sant Jaume. L'endemà del relleu ha servit per acabar de fer caixes i recollir els papers i efectes personals acumulats durant aquestes dues legislatures.

Trobada amb Puigdemont

Mas ha tingut oportunitat de parlar amb el nou president, Carles Puigdemont, que evidentment també era al Palau de la Generalitat, posant ja en marxa la seva agenda amb una primera audiència. La primera visita oficial ha estat de l'alcalde d'Artesa de Segre, Pere Puiggròs. A la nit, tocava l'Espanyol-Barça a l'estadi de Cornellà. Copa del Rei, precisament.

Al Palau hi ha hagut moviment durant tot el dia, ja que es prepara per a la presa de possessió del nou Govern i per acollir al nou vicepresident, Oriol Junqueras, que, a part del despatx de la conselleria, disposarà d'oficina pròpia a la seu de la Generalitat. També ho ha fet així la fins ara vicepresidenta Neus Munté. Igualment, amb el tripartit, tant els responsables republicans com els ecosocialistes mantenien espais dins del Palau.

Visita de Mas

El ja expresident ha aprofitat l'anada a la plaça Sant Jaume, on ha treballat els últims sis anys, per acomiadar-se del personal i col·laboradors i per retratar-se en les múltiples selfies per a les quals ha estat requerit.

La llei dels expresidents contempla que en abandonar l'Executiu han de disposar d'una assignació mensual equivalent al 80% del sou de president durant l'equivalent a la meitat del temps en què han exercit la responsabilitat.

Segons aquesta norma, el Govern ha de facilitar als expresidents els mitjans necessaris per al sosteniment d'una oficina “adequada a la responsabilitat i a les funcions exercides, i la dotació pressupostària per al funcionament ordinari d'aquesta oficina”, això comporta tant la seu on s'intal·la com el personal per mantenir-la en marxa.

Pasqual Maragall va muntar un despatx al passeig de Gràcia quan va abandonar el Govern, també ho va fer José Montilla, i va deixar clar que el mantindria malgrat assumir l'acta com a senador, mentre que a Jordi Pujol se li han retirat la major part dels privilegis com a expresident amb motiu de la causa que s'està seguint contra ell.

Precisament, aquella llei es va haver de fer al 2003, quan Jordi Pujol va decidir retirar-se de la política. Fins aquell moment no hi havia a Catalunya cap expresident.