Des que la cursa de JxCat i Laura Borràs a la presidència de la Generalitat es va posar en marxa divendres passat, Quim Torra no ha aparegut ni un sol cop en la campanya electoral. Des del seu despatx de la senyorial Casa Solterra de Girona, el darrer inquilí de la presidència de la Generalitat ha contemplat l'inici de la campanya des de la distància i sense fer ni tan sols una piulada sobre el devenir del pols per les urnes.

No va intervenir en el míting coral amb què desenes de candidats van fer la tradicional -i aquest cop telemàtica- enganxada de cartells arreu del territori dijous al vespre; tampoc va ser present dissabte en el primer acte que va reunir els presos polítics de JxCat, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, amb el president del partit exiliat a Waterloo, Carles Puigdemont; tampoc ha participat en cap dels mítings que cada vespre ha anat convocant Junts.

Paper institucional

Des de JxCat s'argumenta que Torra vol preservar el seu paper institucional com a expresident. Tant és així que ni tan sols s'ha fet militant del partit des que JxCat es va constituir com a tal amb el congrés que es va clausurar el passat mes d'octubre.

Des de l'entorn de l'expresident se subratlla, a més, la voluntat de mantenir una posició "més transversal" per ajudara a refer ponts dins de l'independentisme en un moment especialment convuls de la política catalana. Tampoc falta entre les explicacions un argument més pràctic sobre la voluntat de donar exemple després de la crida que va llançar Torra sobre la necessitat de minimitzar els desplaçaments amb aquesta campanya en plena pandèmia.

El resultat és que el darrer president de la Generalitat i el primer nomenat sota les sigles de JxCat ha estat fins ara del tot absent de la campanya si no fos per les al·lusions als mítings dels intervinents. En particular per part de la presidenciable, Laura Borràs, que sovint recorda el paper que Torra va assumir durant la pandèmia reclamant el confinament de Catalunya que finalment el govern espanyol va haver d'acabar activant setmanes més tard.

ELNACIONAL Quim torra Laura Borràs acte centenari biblioteques - Sergi alcàzar

Laura Borràs i Quim Torra, en una imatge d'arxiu / Sergi Alcàzar

Incursió prevista

L'expresident ha assumit aquesta distància amb la campanya tot i l'estreta relació que manté amb Laura Borràs des que en constituir-se el Parlament després del 21-D van compartir despatx a la Cambra -l'anomenada war room que també ocupava Francesc Dalmases i a la qual era una visita habitual el vicepresident del Parlament, Josep Costa-. De fet, a partir del moment en què Torra va ser nomenat cap de l'executiu, aquesta complicitat dels membres del war room es va mantenir, i Borràs es va acabar convertint en la figura que constantment era al costat del president i una de les persones de màxima confiança.

La intenció és que el qui ha estat el darrer president de la Generalitat, abans que el càrrec quedés vacant arran de la seva inhabilitació, acabi entrant en la campanya per fer costat a Borràs. No s'ha concretat ni el com ni el quan, però es dona per descomptat que acabarà assumint més protagonisme al darrer tram. De moment, però, l'absència i el silenci, és absolut.

Es tracta, a més, d'una campanya que no amaga l'autocrítica sobre la gestió aquesta legislatura del Govern de JxCat i ERC. Borràs admetia aquest matí en roda de premsa que "les coses no s'han fet prou bé" aquesta legislatura, mentre que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, reconeixia en una entrevista a ElNacional que hi ha hagut falta de lideratge.

 

A la imatge principal, el president Quim Torra / ACN