Amb la campanya ja en marxa, JxCat va exposant el seu programa electoral amb comptagotes. Si dissabte va revelar les seves propostes per activar la declaració d’independència, aquest dilluns ha presentat les 50 mesures per garantir un "govern fort i eficient", entre les quals figura promoure una nova Llei de Contractació Pública la propera legislatura que elimini les contractacions amb empreses de l’Ibex-35, implementar el vot electrònic aprovant la Llei Electoral de Catalunya, crear el Banc Nacional de Catalunya, concertar el salari mínim per sobre dels 1.200 euros mensuals o moderar la fiscalitat de treball, pimes i autònoms.

Per contra en la proposta, no hi figura el posicionament del partit en relació a l’impost de successions atès que, segons la presidenciable, no s’impulsarà la reforma d’aquest tribut aquesta legislatura per considerar que aquest debat s’ha de produir "en el context d’una Catalunya que no es vegi extorquida com en aquests moments”.

El debat sobre l'impost de successions no suscita una posició unitària a les files de JxCat on el número tres de la candidatura, Joan Canadell, s'ha posicionat obertament per l'eliminació, mentre que el secretari general del partit, Jordi Sànchez s'ha pronunciat en sentit contrari. Borràs ha argumentat que de moment aquest debat va quedar ventilat dins del partit amb l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

"No s'ha fet prou bé"

La candidata de JxCat no amaga el reconeixement que “les coses no s’han fet prou bé” la passada legislatura, però evita entrar a majors concrecions, tot i que el secretari general de Junts admetia en una entrevista a ElNacional que ha existit un problema de lideratge. En la roda de premsa per presentar les 50 propostes, Borràs n'ha responsabilitzat l'Estat per haver escapçat el Govern.

 

Entre les mesures que avui ha presentat Borràs, hi ha aconseguir una Llei d’Amnistia pels “gairebé 3.000 represaliats a Catalunya com a punt inicial en la resolució del conflicte polític de Catalunya amb l’Estat basat en l’exercici del dret a l’autodeterminació”, així com el compromís de sol·licitar la intervenció dels organismes europeus si l’independentisme supera el 50% dels vots.

“Quan vulguin negociar haurem de negociar amb exigència, evidentment, i serà en aquests termes, que el punt de partida és corregir els errors que ens han portat allà on som i és evident que el fet que tinguem mig Govern i líders socials a la presó és un error i una injustícia i l’amnistia és el primer punt per obrir qualsevol negociació amb l’Estat espanyol”, ha advertit a més d’insistir que fins ara la via de diàleg ha estat paper mullat.

A més de mesures concretes per millorar la gestió de la pandèmia de la Covid-19, JxCat es compromet a incrementar el pressupost d’educació fins arribar al 6% el 2026, avançar cap a la plena gratuïtat de l’educació, incrementar l’habitatge protegit en 1.500 més l’any, garantir l’accés als subministraments bàsics de les llars vulnerables, blindar la immersió lingüística, establir una “renda de suport a l’emancipació juvenil”, i organitzar la candidatura Barcelona-Pirineus 2030, entre d'altres.