El president Carles Puigdemont ha valorat de forma molt positiva l'informe del Comitè d'Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que demana la llibertat dels presos polítics catalans i la retirada de les euroordres de detenció dels exiliats.

"Es va eixamplant l’esquerda, que diria en Josep Costa. L’informe de la comissió del Comitè d'Afers Legals de l’Assemblea de Parlamentaris del Consell d’Europa és demolidor. Les institucions de la UE farien bé de preocupar-se pel comportament d’un dels seus membres, cada vegada més qüestionable", ha indicat Puigdemont, en al·lusió a l'estat espanyol.

Puigdemont

També la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts), ha aplaudit la valoració del Consell d'Europa, que suposa un element de pressió important en l'escenari diplomàtic.

"Bèlgica rebutja euroordres. Alemanya no extradeix Carles Puigdemont per rebel·lió. El TJUE desautoritza Espanya reconeixent Oriol Junqueras com a eurodiputat. Brussel·les denega extradir Lluís Puig i la justícia europea retorna la immunitat als exiliats. Europa sap que votar no és un delicte", ha indicat la consellera.

Lourdes Ciuro

Com a conclusió, la comissió demana a les autoritats espanyoles la llibertat, a través de l'indult o altres vies, dels polítics catalans condemnats pel seu paper en l'organització del referèndum. Així mateix, reclama abandonar els procediments d'extradició contra els polítics catalans residents a l'estranger i que estiguin perseguits pels mateixos motius. La resolució adoptada per la comissió s'haurà de votar a l'Assemblea Parlamentària del Consell el mes de juny.

En referir-se al cas d’Espanya, l'informe adverteix que “la simple expressió d’opinions independentistes no és motiu de persecució penal”, i això no obstant, subratlla que hi ha polítics que han estat processats i condemnats a llargues penes per haver fet declaracions en l'exercici dels seus mandats en suport al referèndum del 2017.

En el text explica que la comissió demana a les autoritats espanyoles que reformin les disposicions penals sobre el delicte de sedició i rebel·lió, d'una manera que no s'interpreti com a despenalització de l'organització d'un referèndum il·legal, però eviti donar peu a sancions desproporcionades per transgressions no violentes.