"Ja estem guanyant". Aquest és un dels lemes que van sonar aquest dissabte al cim de la Pica d'Estats; la muntanya escollida pel conseller a l'exili Toni Comín en motiu de l'activitat Cims per la Llibertat. Comín va escriure un text perquè un amic seu el llegís un cop coronat el cim, i va assegurar que "en aquest combat pacífic, democràtic, gandhià i no violent ja estem guanyant".

Tot i aquest missatge esperançador, el conseller exiliat a Bèlgica admet que el preu que estan pagant (la presó i l'exili) és "immens" i "indescriptible", però que això no els ha de fer perdre la consciència que "la llibertat del nostre país està cada vegada més a prop".

En la mateixa línia, Comín indica que durant aquest darrer any no s'ha deixat d'avançar tot i els fronts on l'independentisme ha de combatre; l'extitular de Salut fa referència a la voluntat de la ciutadania per mobilitzar-se.

Al text, recorda la declaració d'independència del passat 27 d'octubre, quan assegura que el Govern de Puigdemont ja sabia "com de disposat estava l'Estat a desplegar una repressió ferotge i il·legal".

A la carta, el conseller no es vol acomiadar sense posar de manifest que malgrat els sacrificis, "si al final s'aconsegueix la llibertat, haurà valgut la pena". "Per penosa que hagi estat la travessa, si al final es culmina el cim, totes les fatigues, totes les llàgrimes, tots els moments de desànim i de desesperació, hauran tingut sentit", conclou Toni Comín en aquestes paraules dirigides als excursionistes que van pujar a la Pica d'Estats en honor seu.