17.850 persones estan fent l'ascens a 18 cims arreu de Catalunya per reclamar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. Durant les primeres hores d'aquest matí, milers de persones han començat la ruta per fer el cim en diverses localitzacions del país, en muntanyes escollides pels presos i exiliats.

A la iniciativa hi participen membres del Govern com el president Quim Torra, que puja al Puigsacalm, o els consellers Miquel Buch, Laura Borràs, Chakir el Homrani, Jordi Puigneró o Damià Calvet. A més, el president del Parlament, Roger Torrent, fa l'ascens al Matagalls.

Al llarg del matí, la majoria de membres del Govern han pujat els cims que havien triat els seus predecessors empresonats o a l'exili. Així, el president Quim Torra ha pujat al Puigsacalm, la muntanya triada per Carles Puigdemont.

La consellera de Cultura, Laura Borràs ha volgut fer l'ascensió al lloc triat pel seu predecessor, Lluís Puig, el Tossal del Rei, de 1.300 metres, al Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit (Montsià), "el lloc on s'ajunten els tres territoris: Catalunya, País Valencià i Aragó", ha remarcat en una piulada. "Va per tu, Lluís Puig, i per a tots els presos polítics i exiliats", ha afegit.

En la mateixa línia, els consellers de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, han acompanyat la família de Josep Rull, que va encapçalar les dues conselleries, mentre pujaven la Mola, de 1.100 metres, el punt culminant del massís de Sant Llorenç de Munt i del Vallès Occidental. "Avui pujarem amb vosaltres, presos polítics i exiliats, els vostres cims més especials. Encetem un nou dia reclamant la vostra llibertat", ha escrit a les xarxes Calvet. 

De la mateixa manera, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha pujat els 1.705 metres de la muntanya de les Agudes, al Massís del Montseny (Vallès Oriental), en record de Quim Forn; i el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, ha fet via fins al capdamunt del Montgrí (Baix Empordà), que havia triat la consellera Dolors Bassa a qui li ha dirigit un missatge via xarxes socials: "Hem pujat el teu Montgrí per reivindicar-te". "No normalitzem la injustícia. L’empresonament i l’exili és un atac a la llibertat i l’estat de dret", ha afegit El Homrani.

Els 303 metres d'altura del Montgrí contrasten amb els més de 2.500 del Comabona (Cerdanya) que ha pujat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. Aquest era el pic escollit pel conseller de Presidència Jordi Turull. Un cop fet el cim, Puigneró ha deixat un missatge escrit en una llibreta on es llegia: "No hi ha terceres vies en la història dels pobles: o són lliures i sobirans o són dependents, però només els sobirans poden assumir els reptes del futur". 

A més, el president del Parlament ha fet els 1.600 metres que marca el cim del Matagalls, tot acompanyant la família de Marta Rovira.

Milers de persones s'han adherit a la iniciativa esportiva i reivindicativa, que té com a objectiu conscienciar de "la injustícia" que representa la situació dels presos independentistes, segons ha explicat l'organització en un comunicat. Tots els inscrits han pagat 10€ per participar, una recaptació que es destinarà a l'Associació Catalana pels Drets Civils.