José Félix Tezanos, el president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), ha estat citat com a imputat per un presumpte delicte de malversació de cabals públics. Aquesta imputació sorgeix arran d'una querella interposada per Vox

Tezanos compareixerà el proper 29 d'octubre a les 12:30 al Jutjat d'Instrucció número 29 de Madrid. La jutgessa que l'ha citat és María Cristina Díaz, que ha ocupat diversos alts càrrecs amb el PP i que es va haver d'abstenir d'investigar l'orígen del màster fals de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes per "l'amistat i l'afecte" que sentia per ella. 

La decisió ha tingut lloc després que la Fiscalia demanes al jutjat que arxivés la querella en considerar que el que s'hi exposa "són només sospites, conjectures que relacionen de forma no adequada, la ineficàcia en la realització d'enquestes amb l'administració fraudulenta de la institució del CIS". 

Relat de Vox 

La querella del partit ultra presidit per Santiago Abascal sosté que el funcionament del CIS des que Tezanos va ser nomenat president el 2018 és "irregular". L'acusa, entre altres coses, de manipular la manera d'elaborar les enquestes per beneficiar el PSOE. 

La Fiscalia, però, ha assegurat que l'escrit de Vox no compleix amb els pressupostos necessaris que puguin legitimar que es comenci una investigació judicial per la presumpta comissió d'una infracció penal, en particular, un delicte de malversació de cabals públics. En aquest sentit, ha indicat que el partit no ha acreditat "res". 

Posició de la Fiscalia 

Així, el ministeri públic ha insistit que les acusacions a Tezanos que es reflecteixen en la querella i les recollides en l'informe pericial tenen tan sols com a base notícies publicades a la premsa i reportatges televisius, "així com comentaris i opinions en xarxes". Ha subratllat que "si bé és cert" que l'elaboració d'enquestes forma part de les funcions assignades a CIS, aquesta tasca es pot qüestionar sense exigir responsabilitat penal.

Vox va explicar el passat agost que el Jutjat d'Instrucció Número 29 de Madrid havia admès a tràmit la seva querella interposada contra Tezanos. Segons el partit ultra, l'instructor va requerir al CIS que presentés les actes de treball en què s'acorden els criteris d'elaboració de les enquestes entre els exercicis de 2018 i 2020 o en les quals es pugui trobar alguna justificació per al "canvi de tècniques" aplicables a aquests instruments..

L'últim CIS 

El passat mes de setembre, quan es va donar a conèixer últim baròmetre del CIS dirigit per Tezanos, la majoria d'enquestes que es publicaven assenyalaven una recuperació de la dreta, que de la mà de l'extrema dreta podria fins i tot arribar a La Moncloa. Totes, menys la del CIS que en el seu sondeig ampliava, en cinc punts més, la distància que separa el PSOE de Pedro Sánchez i el PP de Pablo Casado.

L'enquesta va ser feta sobre una mostra de 4.000 entrevistats entre els dies 1 i 13 de setembre, coincidint amb la Diada i també amb la pujada històrica de la factura de la llum, quan La Moncloa encara no hi havia donat una resposta.

 

A la imatge principal, el president del CIS, José Félix Tezanos / Europa Press