La majoria d'enquestes publicades en els últims dies i setmanes assenyalen una recuperació de la dreta, que de la mà de l'extrema dreta podria fins i tot arribar a La Moncloa. Ho fan la majoria d'enquestes, menys el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que en el seu sondeig del mes de setembre fins i tot amplia, en cinc punts més, la distància que separa el PSOE de Pedro Sánchez i el PP de Pablo Casado. L'enquesta va ser feta sobre una mostra de 4.000 entrevistats entre els dies 1 i 13 de setembre, coincidint amb la Diada i també amb la pujada històrica de la factura de la llum, quan La Moncloa encara no hi havia donat una resposta.

Sempre segons aquest baròmetre, si avui hi hagués eleccions, el PSOE de Pedro Sánchez les tornaria a guanyar amb diferència, amb un 29,6% dels vots, un punt més que fa dos mesos. En canvi, el PP de Pablo Casado baixaria gairebé tres punts, amb el 20,5% dels sufragis. D'aquesta manera, la distància entre tots dos s'ampliaria del 5,2% del juliol al 9,1% de setembre. L'extrema dreta de Vox continuaria sent la tercera força, amb el 13,8%, i guanyaria només dues dècimes respecte a l'últim baròmetre. I Unidas Podemos seria la quarta, amb l'11,3%, recuperant terreny perdut, set dècimes més. En cinquena posició quedaria Ciutadans, que sumaria un punt, fins al 6,5%.

Per blocs, doncs, s'equilibraria de nou. El del govern espanyol, el PSOE i Unidas Podemos, sumaria el 40,9% dels vots. Aquest percentatge representa un 1,7% més que en el baròmetre del mes de juliol, tot i que només té en compte els dos partits de govern. Per la seva part, la suma del PP, l'extrema dreta de Vox i Ciutadans baixaria fins al 40,8%. És el primer baròmetre del CIS en mesos que situa els dos socis de La Moncloa per sobre de la triple dreta.

Pel que fa a les formacions independentistes catalanes, no s'altera l'ordre d'arribada a meta. ERC continua sent la primera força independentista al Congrés, amb una intenció de vot del 3,2% (sobre el conjunt de l'Estat), una dècima menys. Per la seva part, Junts per Catalunya aconseguiria l'1,5% de sufragis, baixant quatre dècimes. La CUP pujaria una dècima, fins al 0,8%. Al País Basc, el PNB obtindria un 1,3% (una dècima menys que en el baròmetre anterior) i EH Bildu un 0,9% (dues dècimes més).

Tots suspesos

Pel que fa a la valoració de líders polítics, com és habitual, cap dels principals dirigents espanyols aprova l’examen dels enquestats. Però, com en anteriors baròmetres, es produeix una circumstància curiosa. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, amb un 4,6 sobre 10, supera el president espanyol, Pedro Sánchez, que obté una nota de 4,5. Per darrere se situarien Íñigo Errejón (4,2), Inés Arrimadas (3,6), Pablo Casado (3,4) i, en última posició, l’ultra Santiago Abascal (2,7).

Pel que fa a la valoració de la gestió que han fet de la covid, Pedro Sánchez sí que s'endú la nota més alta, amb un 4,9, seguit pel 4,7 de Díaz, el 4,2 d'Errejón, el 3,6 de Casado i Arrimadas i el 2,8 d'Abascal.