Nova topada entre Vox i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha estat a punt d'expulsar el diputat Alberto Tarradas per tornar a vincular la immigració i la delinqüència.

Ha estat en el debat de la moció que demanava renovar els òrgans de Govern de la CCMA i el CAC i desplegar la llei audiovisual catalana. Tarradas ha acusat el Govern i el PSC de "bonisme" i de no interessar-se pels problemes de la gent, que, al seu parer, pateixen la violència que provoca la "immigració il·legal".

En acabar el seu discurs, Borràs li ha recordat que els diputats han de respectar el codi de conducta. "És una falta de respecte molt important; els diputats han de tenir una conducta respectuosa amb la ciutadania, d'acord amb el principi d'igualtat i sense discriminació", ha recriminat.

Laura Borras Presidenta Parlament ACN

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en un ple d'aquesta legislatura / Foto: ACN

Tarradas, ja des del seu escó, ha intentat respondre però Borràs no li ho ha permès i en veure que el diputat ultra seguia parlant i fent gestos, l'ha cridat a l'ordre dos cops. 

El malentès

Immediatament, el ple ha continuat amb la intervenció del diputat de la CUP Xavier Pellicer, que ha expressat el suport al fotoperiodista Albert Garcia, que anirà a judici després de ser detingut per la policia en els aldarulls per la sentència de l'1-O.

En aquest moment, algun diputat de l'hemicicle ha exclamat "delinqüent"; i Borràs ha cregut que era Tarradas, fet pel qual l'ha expulsat. El portaveu del seu grup, Joan Garriga, ha aclarit que era ell qui ho havia dit, però no dirigint-se a Pellicer sinó al mateix fotoperiodista: "Si ha estat detingut haurà sigut per algun delicte". Borràs l'ha advertit que no pot fer "falses acusacions" i finalment aquest mot ha quedat retirat del Diari de Sessions.

Tot això no seria més que una anècdota si no fos perquè la majoria de partits ja han posat el focus en el discurs antiimmigració de Vox, presentant un escrit a la Mesa per tal que la Comissió de l'Estatut del Diputat analitzi si el líder ultra, Ignacio Garriga, va violar el codi de conducta i, si és així, el sancioni.

Garriga va afirmar que el 42% de la població reclusa és estrangera, quan només representen el 16% del total. Per reafirmar els seus arguments, el líder de Vox va enumerar tot un seguit de successos en què els delictes havien estat comesos per marroquins i algerians. I va acusar l'independentisme de ser el culpable: "Promouen la delinqüència, l'arribada en massa d'immigrants de forma irregular i el bonisme amb els delinqüents reincidents". 

 

Imatge principal: el diputat de Vox Alberto Tarradas / Foto: ACN