Primer enfrontament parlamentari entre el govern espanyol i el PP des que Pedro Sánchez va anunciar que continuarà al capdavant de l’executiu. I la seva mà dreta a la Moncloa i al PSOE, María Jesús Montero, n’ha fet una defensa a ultrança i l’ha presentat com el “millor ambaixador que ha tingut mai Espanya, reconegut en tots els entorns internacionals”. Després d’una pregunta d’Alicia García, portaveu del PP en el Senat, durant la sessió de control, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda ha sostingut que la “reputació” d’Espanya estarà “preservada sempre” i ha lamentat que els populars no tinguin “cap voluntat” de “canviar el to” de les seves intervencions malgrat que “la crispació política faci mal a la democràcia”. García ha qualificat a Sánchez com un “president egòlatra, acorralat, envoltat d’aduladors i amb un projecte esgotat” i li ha recriminat que “es conjuri contra l’odi odiant”, “critiqui la mentida mentint” i “digui lluitar contra la corrupció llançant mentides”. “No és regeneració democràtica, és depravació democràtica”, ha proclamat.

 

Davant d’això, María Jesús Montero ha defensat que la carta i les paraules de Sánchez van obrir un debat necessari amb la voluntat “d’incrementar la qualitat del debat públic” i “humanitzar la política”. Així mateix, ha posat en relleu que el gest del líder socialista va servir per “denunciar una màquina del fang que es dedica a fabricar notícies fake i les posteriors denúncies falses” que al final “distorsionen el contrast ideològic i d’idees que ha de presidir” la distància entre els partits polítics. La també vicesecretària general del PSOE ha lamentat que el PP continuï insistint “tretze són tretze a ser insolents, en l’insult i en la infàmia” per ocultar que “no tenen projecte de país”. Montero ha fet una última petició al PP: “Comencin reconeixent la legitimitat de les urnes i de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol i acceptant les regles del joc democràtic”. La vicepresidenta primera li ha etzibat que, d’una altra manera, els populars “injurien a les institucions i li fan un terrible dany a la democràcia”.

En la seva pregunta, Alicia García ha interrogat Montero si considera positiu per a Espanya el “ridícul a l’exterior d’un president en plena decadència” amb un “recés espiritual que ha servit per a la vergonya internacional més absoluta”. Ha retret que el PSOE hagi canviat “l’honradesa” per “mentides i corrupteles” i s’hagi convertit en un “club de fans d’eufòria desmesurada”. “La farsa d’amor ha contribuït a millorar la credibilitat d’Espanya?”, ha preguntat.

El PP acusa el govern espanyol “d’emmordassar la llibertat” i demana el cessament del fiscal general de l’Estat

Durant la seva intervenció, Alicia García també ha criticat que la Moncloa vulgui un “camp obert en la seva croada contra els drets i les llibertats” per “acabar amb la independència judicial i la llibertat de premsa”. “A quin país seriós un president s’apropia de la democràcia, del poder judicial i de l’opinió lliure dels ciutadans? A Veneçuela, que és on s’encaminen, un país que persegueix el dissident, que intervé les institucions i que emmordassa la llibertat”, ha exclamat abans de demanar que el govern espanyo cessi al fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz. Just avui el Tribunal Suprem ha anul·lat el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica perquè García Ortiz no va donar opció al Consell Fiscal per estudiar si incorria en causa d’incompatibilitat. Davant d’aquesta petició, Montero ha replicat que el PP “no reconeix cap legitimitat que no estigui en la seva òrbita o que no resolgui” segons els seus interessos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!