El TEDH ha admès una demanda de Josep Costa, i Espanya haurà de respondre per la persecució de la Mesa del Parlament, segons ha avançat aquest dijous Vilaweb i ha confirmat Europa Press. Va ser fa gairebé un any quan l'exvicepresident de la cambra catalana i exdiputat de Junts va demandar l'Estat per la causa de presumpta desobediència contra els membres independentistes de l'òrgan de govern del Parlament que va presidir l'ara conseller Roger Torrent, que finalment van ser absolts a finals del 2022.

La demanda sosté que durant l'any 2019 Costa es va veure "sotmès a una persistent coacció per part del govern espanyol i el Tribunal Constitucional (TC), que pretenien imposar la prohibició de qualsevol debat parlamentari" sobre la monarquia i l'autodeterminació de Catalunya. Ara, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) l'ha admès a tràmit i ha traslladat aquesta admissió a Espanya —que haurà de respondre preguntes sobre els fets que Costa denuncia i els seus drets fonamentals.

La demanda de Costa contra Espanya

L'escrit veu il·legal la causa contra els exmembres de la Mesa i creu que la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en admetre la querella de la Fiscalia que la va iniciar "omet absolutament qualsevol referència a la inviolabilitat parlamentària" que, a criteri de Costa, impedien admetre la querella, atès que era aforat del Parlament. Exposa que va recórrer l'admissió de Vox com a acusació popular a la causa i que també va recusar dos jutges de la causa (el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i Carlos Ramos), però la instructora "ha inadmès o desestimat tots els recursos i incidents d'una manera clarament arbitrària i aplicant interpretacions absurdes o rebuscades". La demanda de Costa també assenyala que va denunciar dilacions indegudes per resoldre les mesures cautelars urgents que va demanar en ser detingut per no assistir a una citació judicial i retreu "la ràpida desestimació" del seu recurs d'empara al TC, inadmès en la seva al·legació de vulneració del dret a un jutge imparcial i a un jutge prematur, i desestimat en la resta en considerar que no va actuar emparat per la inviolabilitat parlamentària.

Fa gairebé un mes, el TEDH ja va admetre una altra demanda de Costa per "coaccions" del TC al Parlament. Presentada l'any 2020, denunciava "coaccions i censura" del Constitucional a la cambra catalana. En aquest sentit, l'estat espanyol té fins al pròxim 31 d'octubre per respondre les denúncies dels polítics catalans.