Vint-i-quatre hores després de ser detingut pels Mossos d'Esquadra i d'haver-se negat a declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'ex vicepresident primer de la Mesa del Parlament, Josep Costa, continua insistint que la seva detenció va ser "il·legal". Així ho ha reiterat a Catalunya Ràdio on ha denunciat l’"evident irregularitat, desproporció i manca de justificació" al seu darrere, assegurant que, per tot plegat, es tracta d'un delicte molt greu comès per un jutge i que s'ha "d'investigar".

En aquest sentit, ha explicat que "quan tinguem a punt la querella", contra la magistrada Maria Eugènia Alegret, la presentaran, tot i reconèixer que no són gaire optimistes amb el futur d'aquesta denúncia a l'Estat. Per això, Costa ja ha anunciat que "si cal" s'anirà a instàncies internacionals per denunciar aquest delicte.  Tal com va informar ahir després de sortir en llibertat del TSJC, l'exvicepresident va manifestar a la magistrada que havia estat objecte d'una detenció il·legal  i es va acollir al seu dret a no declarar a les preguntes d'Alegret. A més, la va recusar per haver-lo detingut i perquè no s'ha acceptat l'habeas corpus. "El que faré serà formalitzar la querella criminal per detenció il·legal contra la magistrada que ha ordenat la meva detenció", va anunciar, una posició en la qual avui s'ha mantingut ferm.

"No van detenir Costa" 

L'exvicepresident de la Mesa del Parlament, que com a advocat ahir es va representar a ell mateix, ha volgut recordar que "quan un delicte no comporta presó, el judici es pot fer sense la presència dels acusats", com és el seu cas. D'aquesta manera, creu que no hi ha cap justificació per la seva detenció, que es va produir quan sortia de casa seva per anar a treballar a la universitat. Els Mossos el van detenir pel requeriment d'Alegret després que Costa es negués a anar a declarar el passat 15 de setembre.

"Ahir no van detenir Josep Costa sinó el vicepresident de la Mesa del Parlament de Catalunya.", ha clamat Costa, motiu pel qual considera que la decisió d'Alegret va més enllà de la seva persona i "és una actuació contra la Mesa per haver exercit les seves competències". "Fins quan ha de durar la repressió?" s'ha preguntat l'exvicepresident, reclamant al mateix temps que "els jutges han de quedar fora del Parlament de la mateixa manera que els polítics han de quedar fora dels jutjats".

La data 

Un dels fets més polèmics de la seva detenció és que va tenir lloc quatre anys després que el Parlament aproves la declaració d'Independència de Catalunya el 27 d'octubre del 2017. Tal com ha explicat ell mateix, "la magistrada va dir a Vox que de moment no se m'havia de detenir. Però el 25 d'octubre va dictar la meva ordre de detenció", que es va acabar fent efectiva un 27-O, fet que ell també descarta que sigui una casualitat. Ahir, la presidenta del Parlament, abans de fer una declaració institucional per l'aniversari de la declaració d'independència, va voler donar suport al seu company i va assegurar que "no podem llegir de cap manera com una casualitat que el dia de la detenció sigui avui. Que se l'hagi detingut avui és una provocació". 

Finalment, Josep Costa també ha denunciat  "una situació de manca de democràcia absoluta i políticament s'hauria de fer més per revertir-la", tot reconeixent que li agradaria "estar més acompanyat en aquestes cartes internacionals i en la denúncia de la repressió que s'exerceix sobre el Parlament de Catalunya". 

A la imatge principal, Josep Costà amb Albert Batet a la sortida del TSJC / Carlos Baglietto