Tres magistrats progressistes han demanat al Tribunal Constitucional examinar els dos candidats designats pel govern espanyol per formar part de la cort de garanties, l’exministre de Justícia Juan Carlos Campo i l’exalt càrrec de la Moncloa Laura Díez. Aquests dos nomenaments, que el govern espanyol ha fet tirant pel dret davant la situació de bloqueig, han generat controvèrsia. El Constitucional ha desestimat la petició dels dos magistrats i ha decidit esperar fins a la celebració del ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el 22 de desembre per saber si nomena els seus dos magistrats, informa Europa Press.

L’agència assegura que fonts jurídiques han confirmat que la proposta presentada pels magistrats Cándido Conde-Pumpido, Ramón Sáez i Inmaculada Montalbán s’ha votat en el ple que ha celebrat el tribunal aquest dimecres, però no ha prosperat pel vot de qualitat del president de l’òrgan, Pedro González-Trevijano. La decisió s’ha pres després que el consell de ministres aprovés dimarts la designació dels dos magistrats que li corresponen al Tribunal Constitucional. Fonts del tribunal van assegurar a Europa Press que Campo i Díez no serien examinats en solitari.

Així doncs, el tribunal caldrà que analitzi si els dos candidats són idonis comprovant que efectivament compleixen els criteris legals per a ser magistrat del Constitucional (ser espanyol i jutges, fiscals, professors universitaris, funcionaris o advocats, tots juristes de reconeguda competència amb més de 15 anys d’exercici professional). La previsió és que el ple del CGPJ mantingui una trobada el 22 de desembre vinent. Tot i això, es desconeix si aquell dia l’òrgan del govern dels jutges escollirà els candidats que li toquen nomenar.

La designació de Campo per part del govern espanyol com a magistrat ha estat motiu d’atacs al ple del Congrés dels Diputats per part del PP. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat la decisió. Ha assegurat que es tracta d’un nomenament “idoni”, i ha recordat al PP que tenen tot el dret de “rebutjar-ho”. “Però vostès ho rebutgen tot”, ha dit; i ha assegurat que “el que no és democràtic és que el PP es dediqui a bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial”.

El PP posa traves a la renovació del CGPJ

Abans del ple del Congrés, el PP ha declarat que veu "molt difícil" tornar a negociar amb el PSOE la renovació del CGPJ després que el govern espanyol hagi pactat amb ERC la reforma de la sedició. Així ho ha expressat aquest dimecres al programa Cafè d'idees de RTVE el valencià Esteban González, vicesecretari general institucional del PP, que ha acusat Sánchez de voler "ocupar" totes les institucions de l'Estat i ha posat d'exemple el fet que hagi escollit dos excàrrecs del seu Executiu per renovar el Tribunal Constitucional.