La llei del ‘només Sí és Sí’, la derogació de la sedició, la malversació i l’enviament de Juan Carlos Campo al Tribunal Constitucional. El PP ha fet aquest dimecres un còctel dels temes de la setmana per atacar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ha estat la portaveu dels populars al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, qui ha utilitzat una frase pronunciada pel mateix cap de l’executiu espanyol per remetre contra ell: “A vostè li obsessiona passar a la història, doncs vostè serà recordat per haver estat el president que va rebaixar les penes als delinqüents sexuals”.

Gamarra ha assegurat que la llei del ‘només Sí és Sí’ és un text que porta la signatura de Sánchez i que està comportant un “incessant degoteig de rebaixes de penes”. “Quantes condemnes més fan falta perquè vostè rectifiqui i destitueixi la ministra Irene Montero?”, ha preguntat la diputada del PP; a més d’afirmar que “es tracta d’una alarma social que vostè obvia”. La portaveu dels populars a la cambra baixa també li ha etzibat al president del govern espanyol que “passarà a la història per haver atorgat impunitat derogant el delicte de sedició als que van atacar l’Estat”. “Farà el mateix amb la malversació per premiar els corruptes?”, ha preguntat també Gamarra a Sánchez. A més d’afirmar que hi ha “companys del PSOE” que es beneficiarien amb la reforma d’aquest delicte, ha carregat contra Sánchez per haver designat un exministre com a magistrat del Tribunal Constitucional.

Sánchez no ha volgut respondre a les interpel·lacions sobre la llei del ‘només Sí és Sí’, així com els temes relacionats amb la sedició i la malversació, però sí que s’ha defensat de la decisió d’haver escollit l’exministre de Justícia Juan Carlos Campo per ser magistrat al Tribunal Constitucional. Ha assegurat que es tracta d’un nomenament “idoni”, i ha recordat al PP que tenen tot el dret de “rebutjar-ho”. “Però vostès ho rebutgen tot”, ha dit; i ha assegurat que “el que no és democràtic és que el PP es dediqui a bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial”.

“Passar a la història per exhumar Franco”

Cuca Gamarra ha fet ús de l’expressió “passar a la història” per ridiculitzar una les declaracions que va fer Pedro Sánchez dos dies abans d’aquesta sessió de control al seu executiu. En un acte d’homenatge a l’escriptora Almudena Grandes, va afirmar que passarà a la història com a president del govern espanyol per haver pres de la decisió d’exhumar del Valle de los Caídos el dictador Francisco Franco. Així mateix, va assegurar que la decisió la va prendre guiat “pel llegat de llum” del republicanisme espanyol.