El PP veu "molt difícil" tornar a negociar amb el PSOE la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després que el govern espanyol hagi pactat amb ERC la reforma de la sedició. Així ho ha expressat aquest dimecres al programa Cafè d'idees d'RTVE el valencià Esteban González, vicesecretari general institucional del PP, que ha acusat Pedro Sánchez de voler "ocupar" totes les institucions de l'Estat i ha posat d'exemple el fet que hagi escollit dos excàrrecs del seu Executiu per renovar el Tribunal Constitucional. Quant a un possible pacte entre el PP d'Alberto Núñez Feijóo i el PSOE de cara a les pròximes generals, González ha suavitzat ràpidament el to i ha assegurat que "no és difícil bastir ponts entre socialistes i populars" i que és un escenari que li "agradaria" veure.

El PP no s'asseurà a negociar la renovació del CGPJ

Esteban González va ser el màxim representant del seu partit polític en les negociacions fallides amb el PSOE per renovar el govern dels jutges. A parer seu, tots dos grups "havíem arribat molt lluny" en el procés per arribar a un acord, "però ens vàrem adonar que ens estaven enganyant" arran de la reforma "contrària" que van pactar amb ERC. I és que el PP va oferir accedir a la renovació si Sánchez es feia enrere en el tema de la sedició en l'últim moment. Ara, González veu "molt difícil que tornem a asseure'ns a la mateixa cadira", perquè consideren que tocar el delicte de sedició és "una agressió a la divisió de poders" que "desprotegeix la Constitució". En aquest sentit, tem que "el referèndum que es va fer" pugui tornar a fer-se.

Sánchez vol "ocupar" les institucions, però no descarta un pacte

Per a González, hi ha una diferència entre els magistrats proposats pel PSOE per renovar el Constitucional i els que el PP ha nomenat anteriorment. "Nosaltres no discutim el dret del govern per nomenar dos magistrats afins", ha assegurat. La diferència, a parer seu, és que el seu partit "ha escollit persones de molt prestigi" i que no han vingut directament d'un càrrec polític. En aquest sentit, ha expressat preocupació sobre com el magistrat escollit, Juan Carlos Campo, haurà de revisar els indults als presos polítics que ell mateix va redactar com a ministre de Justícia. "A Espanya s'està produint una ocupació institucional per part del govern espanyol", ha alertat, i ha afirmat que és el mateix què ha passat amb el CIS, la Fiscalia General de l'Estat i el TC.  Amb tot, el vicesecretari general veu amb molt bons ulls una futura gran coalició de govern amb el PSOE, i ha posat l'exemple que en forma part d'una a Brussel·les, on és eurodiputat. "No em resulta estrany, em resulta normal", ha dit González, i ha assegurat que "no és difícil bastir ponts entre socialistes i populars" i "fer polítiques conjuntament". "El que he vist a Brussel·les m'agradaria veure-ho en el meu país", ha reflexionat.