El Tribunal Constitucional ha notificat al Parlament l'anul·lació de la delegació de vot del diputat de Junts i exconseller a l'exili Lluís Puig. La Mesa està reunida des de les 10.45 hores i en aquesta sessió haurà de decidir si li manté la delegació o ja no permet que Puig voti al ple que comença aquest mateix dimecres. En paral·lel, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha convocat una compareixença a la cambra catalana a les 13.00 hores, on previsiblement abordi aquesta qüestió.

Va ser dilluns quan el TC va decidir anul·lar la delegació de vot, complint amb un recurs que va presentar el líder del PSC Salvador Illa contra l'acord de la presidència de la cambra del 25 de març de l'any passat que admetia la sol·licitud de Puig de delegar el seu vot. També va anul·lar l'acord de la Mesa de l'endemà que confirmava la delegació de vot. En la resolució, el Tribunal Constitucional va exposar que estima el recurs d’Illa i va afirmar que “se'ls ha vulnerat el dret a exercir les funcions representatives” amb els requisits que assenyalen les lleis, que es troben en connexió amb el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants. Per això, va acordar “restablir als recurrents el seu dret” i va declarar la nul·litat de l’acord de la majoria independentista de la Mesa.

Tan bon punt es va conèixer la notícia, l'exconseller va reaccionar assenyalant directament els socialistes com a culpables de la situació: "Gràcies a Salvador Illa i el PSC, la repressió continua endavant". No es va quedar aquí, i és que el diputat també va lamentar que el Tribunal Constitucional hagi decidit continuar amb la seva postura, evidenciant les conseqüències que tot plegat comporta. "Els drets de les persones que ens van votar tornen a ser vulnerats", va advertir. 

Al dia següent, dimarts, la Mesa es va reunir i no va abordar aquesta qüestió, ja que no havia rebut la notificació de la decisió del TC, per la qual cosa va mantenir la delegació de vot de l'exconseller durant els tres dies de ple que es van dur a terme la setmana anterior. Només la CUP es va posicionar sobre aquesta qüestió, assegurant que la seva funció a la Mesa del Parlament és garantir que es pugui votar i debatre sobre tot, i protegir els drets dels diputats en un context repressiu: "Farem tot allò que estigui a les nostres mans per garantir la defensa de drets de Lluís Puig".

El PSC, amb Vox, Cs i PP

Els socialistes no van ser els únics a presentar recurs contra l'aprovació del vot delegat de l'exconseller Lluís Puig, sinó que també hi van participar diverses altres formacions. Concretament, els altres grups polítics van ser els de la dreta espanyolista, Vox, Cs i el PP. Per part dels taronges, Carlos Carrizosa va fer l'anunci a través de les xarxes socials: "Aquest matí la presidenta del Parlament ens ha emmordassat al ple en demanar una qüestió d'ordre per la delegació il·legal de vot del fugit Lluís Puig. Els anuncio que des de Ciutadans portarem al TC aquesta il·legalitat. No consentirem que es trepitgin els drets de tots", va piular el líder de Cs durant la investidura d'Aragonès.