Ciutadans ja ha anunciat que portarà al Tribunal Constitucional (TC) la delegació de vot del diputat de JxCat i exconseller Lluís Puig, ara exiliat a Brussel·les. Ho ha confirmat el seu líder, Carlos Carrizosa, després que la Mesa hagi desestimat les reconsideracions presentades primer pel PSC, el PP i Vox i, posteriorment, pel mateix partit taronja.

"Aquest matí la presidenta del Parlament ens ha emmordassat al ple en demanar una qüestió d'ordre per la delegació il·legal de vot del fugit Lluís Puig. Els anuncio que des de Ciutadans portarem al TC aquesta il·legalitat. No consentirem que es trepitgin els drets de tots", ha piulat Carrizosa mentre Aragonès feia el seu discurs.

aaa

El tuit s'ha fet justament després que el portaveu del partit, Ignacio Martín Blanco, ha demanat la paraula a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per reivindicar novament el posicionament de la seva formació respecte a aquest tema. Borràs, però, ho ha rebutjat al·legant que Ciutadans ja havia exposat els seus arguments a la Junta de Portaveus.

Hores després, Vox també ha anunciat que presentarà un recurs davant el mateix tribunal contra el vot delegat de Puig. El partit d'extrema dreta considera que la seva absència es deu al fet que està "encausat judicialment" i que no és subsumible en cap dels supòsits que recull el Reglament del Parlament. El PP farà el mateix. 

Queixa del PSC

En un sentit similar s'ha expressat Raúl Moreno, diputat del PSC, també a través de les xarxes socials. "Laura Borràs incompleix el reglament del Parlament permetent la delegació de vot del Sr. Puig. Ahir, des del PSC vam demanar-li que encarregués un nou informe jurídic als lletrats de la cambra, però s’ha negat a fer-ho. El menysteniment als grups i a la institució és evident", ha escrit.

Captura

Amb aquesta decisió de la Mesa, l'exconseller exiliat podrà votar aquest divendres en el primer ple d'investidura d'aquesta legislatura a la Cambra catalana. Els membres independentistes de la Mesa s'han pronunciat a favor del vot de Puig, mentre que Jaume Alonso-Cuevillas, per ser advocat de l'exconseller, s'hi ha abstingut. Tot i això, el resultat ha estat suficient per avalar la proposta.

Agraïment de Puig

L'exconseller Puig, instants després de la decisió, ha mostrat el seu agraïment a les formacions independentistes per "defensar els drets de totes les persones que van exercir el seu dret a vot".

puig

Quan Puig no va poder exercir el seu vot va ser en la sessió constitutiva del Parlament, ja que el PSC i Vox, aprofitant que ocupaven les dues secretaries de la Mesa d'edat, l'hi van impedir. El president de la Mesa, el republicà Ernest Maragall, es va quedar sol votant a favor de la delegació de vot.