El Ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat interposat per més de 50 diputats del Grup Parlamentari VOX contra diversos preceptes de el Reial Decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel coronavirus.

També contra la Resolució de 29 d'octubre de 2020 de Congrés dels Diputats, per la qual s'ordena la publicació de l'Acord d'autorització de la pròrroga de l'estat d'alarma.

Així mateix, es recorre l'art. 2, disposició transitòria única i disposició final primera, de 3 de novembre, pel qual es prorroga l'estat d'alarma declarat pel Reial Decret 926/2020. El Tribunal acorda donar trasllat de la demanda i altres documents presentats al Congrés dels Diputats, el Senat i al govern espanyol perquè formulen les al·legacions que considerin convenients.

Així doncs, es tracta de l'estat d'alarma actualment vigent i que dona el marc legal perquè les autonomies apliquin tocs de queda i confinaments perimetrals. Pel que fa a la sol·licitud de suspensió cautelar, el ple del TC ha rebutjat suspendre cautelarment la mesura tal com demanava el partit d'ultradreta.

El Decret aprovat

El Reial Decret pel qual es va aprovar l'estat d'alarma de la pandèmia va comptar amb el suport de Congrés dels Diputats, amb 194 vots a favor, 53 en contra i 99 abstencions. Els vots de PSOE, Unides Podem, Ciutadans, Més País-Equo, Compromís, PNB, BNG, Coalició Canària, Nueva Cananarias, el Partit Regionalista de Cantàbria, Teruel Existe i PDeCAT van donar suport el text, que inclou una revisió al març amb la possibilitat d'escurçar la pròrroga si les condicions de la pandèmia milloren. Vox i Fórum Asturias van votar en contra i el PP, Bildu, la CUP i Unión del Pueblo Navarro (UPN) es van abstenir.