El decret que ha publicat el BOE aquesta tarda i que decreta un nou estat d'alarma a Madrid és molt semblant al que es va publicar al març i que va acabar amb el confinament total de tota la població espanyola, però la principal diferència és que aquest cop no hi ha règim sancionador.

Efectivament, el BOE no publica quines són les sancions que s'aplicaran si els ciutadans de la Comunitat de Madrid si se salten les restriccions de l'estat d'alarma. De fet, En el punt 7 del document publicat pel BOE, que exposa el règim sancionador, es pot llegir que "l'incompliment del contingut del present reial decret o de les ordres de les autoritats serà sancionat conformement a les lleis", ara bé no s'especifica quines lleis són. 

La diferència amb el decret publicat al març és que allà sí que s'especificava quines eren les lleis que sancionaven els incompliments de l'estat d'alarma: "L'incompliment o la resistència a les ordres de les autoritats competents en l'estat d'alarma serà sancionat conformement a les lleis, en els termes establerts en l'article deu de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny", és a dir la llei que regula els estats d'alarma, excepció i setge.

 

Mesures de l'estat d'alarma

Segons el document aprovat, Madrid haurà d'aplicar unes mesures "mínimes", com fins ahir. Entre aquestes, el tancament perimetral menys aquelles excepcions permeses, la reducció de trobades a sis persones o el tancament de locals comercials a les deu de la nit amb un aforament del 50%; en les terrasses, aquest aforament serà del 60%. Els bars hauran de tancar a les onze de la nit, i a les deu ja no podran admetre nous clients.

Retencions a les sortides

Els controls de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil previs a l'entrada en vigor de l'estat d'alarma a Madrid ha provocat retencions en algunes vies de sortida de la capital espanyola. Des de les quatre de la tarda hi ha hagut circulació "irregular" a l'A4, l'M-40 i l'M-50 segons ha informat la Direcció General de Trànsit (DGT).