El diputat de Bildu Jon Iñarritu s'ha trobat aquest dilluns en un cara a cara al Congrés amb el representant de Vox Antonio Salvá, pare d'una víctima d'ETA, el Guàrdia Civil Diego Salvá, assassinat a Mallorca per l'organització terrorista l'any 2009. Salvá li ha recordat aquesta circumstància i Iñarritu ha volgut aprofitar l'ocasió per reiterar la seva condemna de la violència terrorista i expressar la solidaritat amb les víctimes.

“Quan va passar aquell terrible assassinat, aquella injustícia, que el senyor Salvá va patir a la seva família i que mai no hauria d’haver patit vaig expressar la meva condemna, el meu rebuig, amb el meu partit. I allò que sostenia fa 11 anys ho segueixo sostenint igual", ha assegurat en la seva darrera intervenció a la comissió d'Exteriors.

Iñarritu ha subratllat que tota víctima de qualsevol violència mereix tot el seu "respecte, solidaritat i pèsam". "Vostè senyor Salvà, independentment del que jo pensi de la seva formació, que segurament serà el mateix que vostè pensa de la meva, té el meu respecte com a persona, però com a víctima té també la meva solidaritat personal i profunda", ha assegurat.

Agur eta Ohore

A més, el diputat de Bildu ha destacat el fet que la reunió de la comissió es feia a la Sala que porta el nom del socialista Ernest Lluch, assassinat fa 20 anys per ETA a Barcelona. Ha recordat que va conèixer l'exministre socialista, al qual ha descrit com un exemple de diàleg, i ha transmès també la seva solidaritat a la seva família. 

Iñarritu ha tingut un record per a una tercera víctima de la violència, el diputat abertzale Josu Muruguza. "L'únic diputat assassinat en actiu. Que no té sales i no té plaques", ha explicat en recordar el diputat d'HB assassinat per militants d'extrema dreta. "I em mereix també la meva solidaritat i record, un record i honor a la seva memòria, Agur eta Ohore, un record i honor a la seva memòria", ha conclòs en euskera.

Imatge de l'atemptat

Tot plegat ha estat arran d'un debat sobre els armenis i el conflicte de Nagorno Karabaj. Salvá s'ha referit a la denúncia d'Iñarritu pel "drama humanitari" i la "neteja ètnica" a aquell territori. "Jo li diria als seus amics d'ETA que miressin això que és exactament el que han fet amb el Patrol del meu fill", ha demanat dirigint-se cap al seu escó mentre li ensenyava la imatge de l'atemptat que va patir el seu fill.

"La diàspora basca, ja que ha parlat de diàspora, es  calcula que entre 60.000 i 200.000 persones van haver de fugir. Si ha dit que els armeni tenen el perfecte dret a tornar a les seves cases, doncs, els bascos exiliats també tenen el perfecte dret de tornar", ha reblat.