L'exportaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats Joan Tardà ha assegurat que les paraules de la presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya, Elisenda Paluzie, a la manifestació de la Diada "van ser una veritable estupidesa".

Tardà, en una entrevista al Tot es mou de TV3, ha argumentat que "va ser una veritable estupidesa" l'afirmació de Paluzie: "President, faci la independència". Tot seguit, ha criticat la presidenta de l'ANC: "Com pot ser que tenint un micròfon i sabent que les seves paraules tindrien molt de ressò, no ho va aprofitar i va dir com s'hauria de fer?".

"Es va limitar a llançar una consigna genèrica, però políticament està obligada, si no vol fer populisme, a dir quin és el segon nivell de concreció d'allò que demana", ha esgrimit el republicà. També ha explicat que, segons ell, "Forcadell va concretar i va demanar al president Mas que convoqués eleccions" i, per tant, Paluzie "hauria fet un gran servei si hagués dit: 'President, faci la independència i això, i això i això'".

"Paluzie hauria de sentir-se obligada d'anar més enllà d'una consigna tan reduccionista i políticament molt, molt simplista", ha finalitzat. "Avui per avui és impossible una solució que no parteixi d'un referèndum pactat", ha argumentat Tardà, i que "ara mateix no existeix una altra solució".

Tardà s'explica

L'exportaveu d'ERC al Congrés ha explicat via Twitter que ell no ha qualificat "d'estúpida" la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, sinó que s'ha referit a "la demanda política feta per Paluzie al Govern de fer la independència sense indicar com".

Finalment, ha lamentat que "els de sempre ja facin córrer que ha dit estúpida a la presidenta de l'ANC".

Tardà TUIT

Junts colla ERC

A les portes de la reunió de la taula de diàleg que està previst que se celebri aquesta setmana, Junts insisteix que no comunicarà els noms dels seus representants a la negociació fins que se sàpiga si Pedro Sánchez hi acudirà. A més, aquesta formació reclama que en cas que Sánchez no participi en la reunió, tampoc hi hauria d'anar el president de la Generalitat, Pere Aragonès

 

Tot i subratllar que aquesta és una decisió que correspon a ERC, la portaveu del partit, Elsa Artadi, ha denunciat que la manera com Sánchez està tractant la seva presència a la reunió mostra una "actitud humiliant". "El fet que s'estigui plantejant no anar-hi és un menyspreu cap a Catalunya i cap al Govern de la Generalitat", ha denunciat, per la qual cosa ha demanat una resposta institucional si el president espanyol "planta" la trobada.

ERC respon

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha alertat a la resta de partits independentistes que "les divisions debiliten el moviment", en resposta a l'escepticisme que tant postconvergents com cupaires han expressat al llarg dels darrers dies sobre la negociació amb l'Estat.

 

"Les mobilitzacions al carrer són una oportunitat, però la taula també ho és", ha insistit Vilalta en la roda de premsa posterior a l'executiva celebrada aquest dilluns, on també ha assegurat que la majoria de la societat catalana vol que el conflicte es resolgui per aquesta via. En aquest sentit, ha fet una crida a arribar a la taula "units" per "no donar satisfacció als que voldrien que hi arribem dividits".

Imatge principal de Joan Tardà / ACN