A les portes de la reunió de la taula de diàleg que està previst que se celebri aquesta setmana, Junts insisteix que no comunicarà els noms dels seus representants a la negociació fins que se sàpiga si Pedro Sánchez. A més, aquesta formació reclama que en cas que Sánchez no participi a la reunió, tampoc hi hauria d'anar el president de la Generalitat, Pere Aragonès

Tot i subratllar que aquesta és una decisió que correspon a ERC, la portaveu del partit, Elsa Artadi, ha denunciat que la forma com Sánchez està tractant la seva presència a la reunió mostra una "actitud humiliant". "El fet que s'estigui plantejant no anar-hi és un menyspreu cap a Catalunya i cap al Govern de la Generalitat", ha denunciat per la qual cosa ha demanat una resposta institucional si el president espanyol "planta" la trobada.

 

Cronificar el conflicte

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva de Junts, Artadi ha recordat que Sánchez sí va ser a la reunió de la taula del febrer del 2018, amb el president Quim Torra i que en aquella cita es va acordar una periodicitat de les reunions, que no s'ha acomplert.

Junts considera que Pedro Sánchez se'n vol desentendre de la taula. Fins i tot, apunten que "potser està buscant que no funcioni" i que l'independentisme s'aixequi de la negociació perquè la tensió independentista s'acabi cronificant i desmobilitzant la gent. El partit de Carles Puigdemont atribueix aquesta situació a què el president espanyol "se sent menys pressionat" després dels indults i considera que ja "no cal més gestos". 

Responsabilitat de PSOE I ERC

Artadi ha recordat que la taula de diàleg és un acord entre PSOE i ERC per fer costat a la investidura de Pedro Sánchez, per la qual cosa adverteix que "la responsabilitat" que funcioni és sobretot d'aquests dos partit. Pel que fa Junts, no ha amagat el profund escepticisme, perquè tot i compartir l'objectiu d'una solució negociada, desconfien de l'instrument.

Això no obstant, Junts assegura que no farà res que pugui fer descarrilar la taula de diàleg, però tampoc acceptaran que s'intenti convertir en una comissió bilateral o d'infraestructures. Insisteixen que aquest fòrum ha de servir per parlar d'autodeterminació i amnistia i que l'exigència que es va escoltar a Diada d'aquests dissabte encara ha reforçat més aquest objectiu.

Transparència

En aquest context, Artadi ha situat Junts com a garant de la transparència de la trobada, perquè la gent sàpiga de què s'hi està parlant. "La ciutadania té dret a conèixer els detalls i quins temes es tracten", ha reblat.

A parer d'Artadi, que que la ministra de Transports, Raquel Sánchez, "vulgui portar aeroport a la taula de diàleg, barrejant espais i mensytenint i pervertint l'origen d'aquesta taula" és el "súmmum del cinisme".

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit