La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha dirigit un missatge molt clar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, des de l'escenari de la manifestació de la Diada. Recordant el ja famós 'president, posi les urnes' de l'expresidenta de l'entitat i del Parlament, Carme Forcadell, Paluzie l'ha actualitzat en un 'president, faci la independència'.

Forcadell ho va dir a la Diada del 2014, i era un reclam a l'aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, perquè convoqués la consulta del 9-N, la qual finalment es va acabar celebrant. Tot i que la resposta de l'Estat no va ser policial com a l'1-O, Mas, la seva vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera d'Educació, Irene Rigau, van acabar multats i inhabilitats.

 

D'aquesta manera, la presidenta de l'Assemblea ha exigit a les forces independentistes que aprofitin la majoria del 52% i, tot i que no ha esmentat explícitament la taula de diàleg, la qual està previst que es reuneixi la propera setmana, els ha instat a descartar un pacte amb l'Estat.

diada de catalunya Elisenda PAluzié, Jordi Cuixart y ambiente - Sergi Alcàzar

Paluzie, durant el seu discurs / Foto: Sergi Alcàzar

"No vindran mai concessions de l'Estat perquè les entén com un símptoma de feblesa i ho aprofita per afeblir-nos", ha advertit. Paluzie, doncs, ha demanat al Govern de Pere Aragonès que impulsi "un projecte propi basat en l'autodeterminació". 

Resposta a Illa

En resposta a les polèmiques declaracions del líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, qui va assegurar que els deu anys de procés havien estat "els pitjors dels últims 300 anys", Paluzie ha reivindicat l'1-O com el "fet" més important dels últims tres segles. La líder independentista ha aprofitat per recordar que la independència va de "drets i fets".

Paluzie també ha celebrat la llibertat dels presos polítics, indultats pel govern espanyol, però ha recordat que "volem la llibertat del nostre poble" i ha posat en valor la tasca dels exiliats, de qui ha lamentat que encara no puguin trepitjar territori català. La multitud ha respost amb crits de "Puigdemont, el nostre president".

El retorn de Cuixart

Cuixart, que feia quatre anys que no assistia a la Diada pel seu empresonament, ha estat fortament aplaudit durant la seva intervenció i ha agraït la resiliència del moviment davant la repressió.

El president d'Òmnium ha fet una crida als polítics catalans que "estiguin a l'altura" i ha advertit que "no permetrem que malbaratin" la força del moviment. També ha llançat una alerta a l'Estat: "Ni podem ni volem renunciar als drets civils i polítics de Catalunya!".

jordi cuixart, diada de catalunya - Sergi Alcàzar

Jordi Cuixart, a la Diada / Foto: Sergi Alcàzar

Per últim, Cuixart blasmat la repressió i ha aclarit que l'únic límit de l'independentisme "és la violència", en una crida a persistir. "Ho podem tornar a fer perquè tenim un poder enorme. La lluita no violenta i la desobediència civil són claus per transformar la societat", ha reivindicat.

 

Imatge principal: la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, durant la Diada / Foto: Sergi Alcàzar