Enèsima crida d'ERC a Junts i la CUP per sumar esforços i anar units a la taula de diàleg, que s'ha de celebrar aquesta setmana però de la qual encara no han transcendit més detalls.

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha alertat a la resta de partits independentistes que "les divisions debiliten el moviment", en resposta a l'escepticisme que tant postconvergents com cupaires han expressat al llarg dels darrers dies sobre la negociació amb l'Estat.

"Les mobilitzacions al carrer són una oportunitats però la taula també ho és", ha insistit Vilalta en la roda de premsa posterior a l'executiva celebrada aquest dilluns, on també ha assegurat que la majoria de la societat catalana vol que el conflicte es resolgui per aquesta via. En aquest sentit, ha fet una crida a arribar a la taula "units" per "no donar satisfacció als que voldrien que arribem dividits".

 

Sense novetats sobre la taula de diàleg

Tot i que està previst que la taula de diàleg es reuneixi aquesta setmana, encara no s'han donat a conèixer aspectes tan importants com si hi participarà o no el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'ordre del dia o la periodicitat que tindrà.

En aquest sentit, Vilalta no ha avançat cap detall i ha al·legat que té "confiança plena" en els equips dels governs que estan treballant en la trobada i en què el tema requereix "discreció".

marta vilalta sede erc - marc puig (erc)

Marta Vilalta, abans de la roda de premsa / Foto: Marc Puig (ERC)

Paral·lelament a la roda de premsa dels republicans s'ha celebrat la de Junts, que ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no assisteixi a la mesa si Sánchez no hi va. Preguntada sobre això, Vilalta ha rebutjat respondre i ha tornat a apel·lar a la unitat independentista. Això sí, ha reiterat que des d'ERC estan convençuts que la trobada serà "al màxim nivell".

La Diada i les xiulades

Vilalta també ha volgut fer una lectura positiva de la Diada, la qual ha qualificat d'"èxit". "L'independentisme s'ha tornat a mobilitzar i ha tornat a demostrar la seva força col·lectiva als carrers", ha dit recordant que ha estat la principal mobilització d'Europa en època de postpandèmia.

Preguntada sobre les xiulades que alguns membres d'ERC van rebre per part d'alguns assistents a la manifestació de l'Assemblea, Vilalta ha refusat valorar-les i ha afirmat que "la llibertat d'expressió va per davant de tot".

"La confrontació intel·ligent és cap a l'Estat, cap a aquells que ens persegueixen. Nosaltres sempre hem tingut clara la nostra direcció és fer créixer l'independentisme, perquè ens fa rics i guanyadors", ha insistit.

Els represaliats per Interior

Preguntada sobre els manifestants independentistes acusats per la Generalitat, Vilalta ha respost amb contundència: "Ha hagut d'arribar ERC al capdavant d'Interior perquè comencessin a canviar les coses en aquest sentit". Tanmateix, ha emplaçat el Departament a concretar "què està canviant".

La dirigent republicana ha fet aquestes declaracions després que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, demanés que es retiressin les acusacions contra els manifestants en l'acte d'entrega de la Medalla d'Honor del Parlament als represaliats.

El conflicte de l'aeroport

Sobre les intencions del govern espanyol d'incloure la negociació per l'aeroport del Prat a la taula de diàleg, Vilalta ho ha rebutjat i ha recordat que tot el que té a veure amb infraestructures, inversions i competències es tracta a les comissions bilaterals.

 

Imatge principal: la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en la roda de premsa d'aquest dilluns / Foto: Marc Puig (ERC)