El diari Tageszeitung de Berlín, conegut com a Taz, ha mostrat com la visita a Espanya del rei fugat, Joan Carles I, està escrostonant els equilibris que hi havia al país sobre la monarquia espanyola. Segons el diari, actualment "només l'extrema dreta i el PP defensen el rei emèrit". I això és una situació que sempre havia volgut evitar la corona espanyola, que necessita també el suport del PSOE i de sectors centristes, com bé sap l'expresident Felipe González. Amb la tornada de Joan Carles I, en una visita en teoria privada però que inclou compareixences públiques, els equilibris s'estan trencant.

També ha aparegut un aparent caos entre el govern espanyol i la Casa Reial. Mentre Felip VI ha pactat amb el seu pare el retorn, el Tageszeitung recorda que des del president Pedro Sánchez a destacats ministres no amaguen recel cap al que s'està fent. "El president del govern, el socialista Pedro Sánchez, ha insistit que l'exmonarca "deu una explicació als espanyols" pels seus escàndols financers, tot i que la Justícia els ha arxivat. "Pablo Echenique, portaveu del grup parlamentari d'Unidas Podemos, soci de coalició dels socialistes, ha dit que la impunitat de la monarquia troba rebuig social. I els independentistes catalans veuen en la visita a la regata un intent de blanquejar l'exrei", apunta. "Només el conservador PP i l'ultradretà Vox defensen Joan Carles. 'Com que ara no hi ha res en contra d'ell, té dret a tornar a casa quan vulgui. Amb les crítiques que fa, l'esquerra vol acabar amb la monarquia i amb ella acabar amb el model constitucional', explica l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida", insisteix el diari. 

"La visita de Joan Carles ha impulsat la crítica a la monarquia: Visita del rei de l'escàndol", titula Taz

Segons el diari, l'actitud de la Justícia espanyola és el que ha permès que el rei fugat tornés. "La visita de l'antic monarca ha estat possible després que la justícia espanyola ha retirat totes les acusacions que hi havia contra ell. Però persisteix la sospita que va rebre milions com a comissió de diversos grans contractes, com la construcció d'un tren d'alta velocitat per part d'un consorci espanyol des de Medina fins a la Meca a l'Aràbia Saudita. Com que tot això va passar quan Joan Carles encara era rei, va gaudir d'una impunitat total. Segons la Constitució espanyola, el rei és intocable. Altres delictes financers han quedat prescrits. A més, Joan Carles va ser informat a temps per fer un "pagament voluntari d'impostos endarrerits" de milions, abans que aquest també passés als tribunals", detalla.

A la fotografia principal, les sabatilles que llueix el rei jugat, en la seva visita a Galícia