La reforma del Codi Penal sí que ha beneficiat cinc dels líders del Procés. Els expresidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, la presidenta del Parlament Carme Forcadell i els consellers Josep Rull i Quim Forn han quedat avui deslliurats de la condemna d'inhabilitació després que la sala segona del Tribunal Suprem hagi revisat les seves sentències a la llum de la derogació dels delictes de sedició. Per tant, podran tornar, si així ho volen, a l'activitat pública i concórrer a convocatòries electorals, si així ho decideixen. Tots ells van quedar en llibertat amb l'aplicació de l'indult parcial aprovat pel Govern de Pedro Sánchez el juny del 2021, però mantenien les condemnes d'inhabilitació.

Per contra, el tribunal ha decidit, argumentant les penes associades al delicte de desobediència i la nova redacció del delicte de malversació, mantenir les penes d'inhabilitació de 13 anys per al vicepresident Oriol Junqueras i 12 pels consellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. Això tanca la porta a la possibilitat que Junqueras pugui concórrer a les eleccions al Congrés previstes per aquest any, tal com s'havia especulat en alguns mitjans.

Actius políticament

Davant la derogació del delicte de sedició i les penes previstes per al delicte de desordres públics, el tribunal ha declarat extingida la pena de 9 anys d'inhabilitació absoluta a què havien estat condemnats Sànchez i Cuixart. Per la mateixa raó, es posa punt final a la inhabilitació d'11 anys i sis mesos de Forcadell i Rull, i als 10 anys i 6 mesos de Forn.

Això vol dir que, a partir d'ara, podran reprendre la seva activitat pública. De fet, tret de Cuixart, que ha traslladat la seva residència temporalment a Suïssa, la resta mantenen la seva presència política. Després d'un parèntesi en que es va mantenir al marge de la primera línia, Rull és avui president del consell nacional de Junts, mentre que Sànchez, que no ha abandonat mai el primer pla, va ser secretari general del partit fins al darrer congrés. Forn forma part de la junta d'Òmnium i Forcadell participa de manera habitual a la vida interna d'ERC.

Ara, a més, tots ells podran assumir càrrecs o, si així ho decideixen podran concórrer a les eleccions. Ja a partir de les municipals, previstes per al mes de maig d'enguany. De fet, Forn ja va encapçalar la candidatura de Junts a les darreres municipals, mentre encara estava en marxa el judici contra els líders del Procés, i tant Rull com Forcadell van formar part de les llistes municipals dels seus partits per Terrassa i Sabadell, respectivament.