Discrepàncies. ERC i La Moncloa no coincideixen sobre l'abast de la reforma del delicte de malversació poques hores després d'haver pactat els canvis. Si ERC afirmava un cop ha transcendit l'acord que els fets de l'1-O no entren dins dels supòsits del nou tipus, atès que des del seu punt de vista no hi va haver malbaratament de diner públic, el govern espanyol ha subratllat posteriorment que la decisió sobre què és delicte o no la tenen els jutges i que, en el cas de l'1-O, un magistrat ja va dir que hi havia hagut malversació. Atès que, segons la versió de l'executiu estatal, no s'ha despenalitzat cap supòsit, si abans de la reforma el que va passar en el marc del referèndum es considerava delicte, "ara també". No es posen d'acord i tampoc ho fan les portades d'aquest dimarts. De fet, n'hi ha una que està d'allò més espantada: L'ABC ja preveu que a partir d'aquest acord el líder d'ERC, Oriol Junqueras, es podria presentar a les eleccions al Congrés. La imatge del diari, però, és en clau internacional: "Perú fa front a la revolta dels partidaris del tancament del Congrés".

ABC
ABC

"El PSOE pacta amb ERC deixar impune la malversació de l'1-O". Aquesta és la versió d'El Mundo que afegeix que "Junqueras anuncia la seva propera exigència: un referèndum legal i vàlid amb el 50% de participació". En un racó de la portada es fa menció als escorcolls al Parlament Europeu a Brussel·les. Els agents van entrar aquest dilluns a la tarda a l'edifici de la cambra per obtenir dades informàtiques de 10 persones que hi treballen. Segons va informar la fiscalia belga, aquestes dades havien estat "congelades" divendres en el marc de l'operació policial pels suposats suborns de Qatar per influir les decisions de l'Eurocambra. 

El Mundo
El Mundo

Imatge esgarrifosa la que porta l'edició d'El País d'aquest dimarts: l'execució pública a l'Iran del segon presoner que ha estat oficialment condemnat per un presumpte delicte derivat de les protestes que s'organitzen en diferents punts del país des de la mort sota custòdia policial de la jove kurda Mahsa Amini. El presoner, identificat com Majidreza Rahnavard, estava condemnat a pena de mort per presumptament matar dos membres de les forces de seguretat i ferir-ne a quatre més amb un arma blanca a finals de novembre. En matèria política el pacte entre ERC i PSOE sobre la malversació.

El País
El País

No és sorprenent la reacció de La Razón al pacte entre ERC i el govern espanyol: "Moncloa utilitza la malversació per refermar la seva relació amb ERC". ERC i el PSOE han acordat incloure en la reforma del Codi Penal diverses esmenes transaccionals que rebaixen les penes per malversació. Entre altres, la reforma de l'article 433 del Codi Penal per establir que les autoritats o funcionaris que derivin recursos a una aplicació diferent a la que estaven destinats seran condemnats a penes de presó d'un a quatre anys de presó i inhabilitació de dos a sis anys sempre que hi hagi un "dany o entorpiment greu del servei", i només inhabilitació d'un a tres anys i una multa de tres a dotze mesos si no existeix aquest dany "greu". 

La Razón
La Razón

La Vanguardia es fixa en la reforma del Codi Penal però també en el recent anunci de l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, que va confirmar aquest dilluns al vespre que es presentarà com a candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona. Ho va anunciar a diversos afiliats presents en un sopar de la formació a les Cotxeres de Sants i després de mesos de reflexions i converses amb diversos sectors socials, econòmics i del seu partit i entorn. Per acompanyar-lo a la llista sonen noms com l'exconsellera d'Exteriors Victòria Alsina, l'exdirector del Port de Barcelona i també exconseller Damià Calvet, o el diputat parlamentari Ramon Tremosa.

La vanguardia
La Vanguardia

"La malversació serà un delicte castigat amb quatre anys", titula El Periódico que opta, però, per destacar en una fotografia de la nova estació de Rodalies de Sant Andreu. El pas dels trens de les línies R2 i R11 de Renfe pel nou traçat de La Sagrera i la nova estació de Sant Andreu ja és una realitat. A les 4:55 hores de la matinada d'aquest dilluns va sortir des de Granollers el primer tren de l'R2 en direcció Barcelona i vint minuts més tard, passades les 5:15 hores, es va inaugurar amb èxit la posada en servei del nou tram. El nou tram va entrar en funcionament 24 hores més tard del previst després que Adif informés divendres a la tarda de problemes d'última hora en el sistema d'electrificació i en la catenària.

El Periódico
El Periódico

L'Ara destaca una problemàtica entre els joves: "caiguda general del nivell de català, mates i anglès". El diari català atribueix aquesta baixada de nivell de coneixement dels joves a la pandèmia. Titular també pel pacte sobre la malversació. PSOE i ERC acorden així un text que defineix tres tipus diferents de conductes castigades pel delicte de malversació: l'apropiació indeguda amb ànim de lucre per a l'enriquiment personal o d'un tercer; l'ús temporal de patrimoni públic per a un ús privat, i derivar patrimoni públic a una aplicació diferent de la que estava destinat.

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui titula: "Qatargate europeu", sobre els escorcolls de la policia belga al Parlament Europeu. La fiscalia també ha confirmat que es van fer registres a Itàlia aquest diumenge. En total s'han fet 20 registres: 19 en oficines i habitatges i el d'aquest dilluns a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les. En els registres, les autoritats judicials belgues han trobat 600.000 euros en el domicili d'un dels sospitosos, "diversos centenars de milers d'euros" en una maleta a un hotel de Brussel·les i 150.000 euros en l'habitatge d'un eurodiputat.

El Punt Avui
El Punt Avui