L'exconseller de Territori Josep Rull, condemnat pel referèndum de l'1-O, reacciona a la revisió de les penes del Tribunal Suprem fetes públiques aquest dilluns per l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal pactada entre el govern espanyol i ERC. Rull, que ha vist la seva condemna d'inhabilitació extingida, ha compartit un breu missatge a través del seu compte oficial de Twitter, en el qual no s'ha mostrat sorprès per la decisió del tribunal espanyol de mantenir la inhabilitació a càrrec públic a alguns dels condemnats en el judici al procés, més concretament, Oriol Junqueras, Jordi Turull,  Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, que romandran inhabilitats fins al 2030 o el 2031. "Un Tribunal Suprem que es continua movent amb paràmetres polítics, retorçant el dret fins a extrems inaudits i arbitraris", ha denunciat Rull a la xarxa.

El Suprem manté la inhabilitació a Junqueras, Turull, Romeva i Bassa

La sala penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, ha revisat la condemna als independentistes catalans en funció de la reforma del Codi Penal pactada pel PSOE i Esquerra Republicana. La principal conclusió és que, seguint el mateix criteri de l’instructor Pablo Llarena, el Suprem condemna Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa pels delictes de malversació i desobediència i els manté la inhabilitació fins al 2031. Ara bé, la sentència extingeix les penes d'inhabilitació contra Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Joaquim Forn i Carme Forcadell per la revisió de delictes. En la interlocutòria, Marchena rebutja l'equivalència del nou delicte de desordres públics agreujats perquè no la veu equiparable a l'antic delicte de sedició i adverteix que el nou Codi Penal deixa impune engegar "processos secessionistes" en els quals no intervingui la violència o la intimidació.

El punt nuclear de la resolució és la situació amb què deixa Junqueras, Romeva, Turull i Bassa, que són els que acumulen condemnes més dures després del judici al procés pels delictes de sedició, malversació i desobediència. Indultats pel govern espanyol – cosa que els va permetre sortir de la presó -, el punt calent era saber què passava amb els anys d’inhabilitació que encara acumulen a les espatlles. En la interlocutòria enviada aquest dilluns, Marchena i els seus companys de sala reinterpreten els canvis al Codi i segueixen la línia traçada pel jutge instructor Pablo Llarena. D’entrada els manté les condemnes com autors d’un delicte de desobediència en concurs real amb un delicte de malversació de fons públics. Això implica que continuen vigents les inhabilitacions dictades en la sentència del procés i que els impedirà presentar-se a les eleccions a curt termini. En concret, a Junqueras i a Bassa, fins al 2031 i a Romeva i a Turull, fins al 2030.