El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha reaccionat a la resolució del Tribunal Suprem que manté la seva inhabilitació per exercir un càrrec públic fins el 2030. Turull ha carregat contra l'alt tribunal perquè "segueix fent de legislador, d'opinador polític i de justicier" i s'ha mostrat contundent: "Em poden inhabilitar i condemnar de per vida, però això no m'inhabilitarà ni un sol minut del meu compromís per fer efectiva la independència". "No em cal cap càrrec públic per seguir treballant per la independència", ha refermat. A parer del dirigent juntaire, la reforma que s'ha fet del Codi Penal segueix "criminalitzant els fets de l'1 d'octubre" i s'ha mostrat "preocupat" per les persones que queden pendents de judici.

🔴 El Suprem manté les penes d'inhabilitació per a Junqueras, Romeva, Turull i Bassa per malversació

En una compareixença a la seu del partit, Turull ha subratllat que "el gran problema de l'Estat és que hi ha encreuament de poders i no separació de poders" perquè, amb la resolució, s'ha constatat que "qui marca què es pot fer en política i qui pot fer-la a Catalunya és el Tribunal Suprem". Davant aquesta decisió de l'alt tribunal, el secretari general de Junts ha apuntat que presentaran "tots els recursos que siguin possibles" i ha recordat a l'alt tribunal que es veuran "a Europa, on hi ha justícia en majúscules i no venjança". "La reforma del Codi Penal segueix criminalitzant l'1 d'octubre i té la nostra oposició frontal, perquè va ser un exercici de dignitat democràtica i pacífic", ha reivindicat.

 

La inhabilitació de Jordi Sànchez, Josep Rull i Quim Forn decau

Preguntat per si Jordi Sànchez, Josep Rull i Quim Forn podrien ser de nou actius electorals del partit —atès que la pena d'inhabilitació per a ells tres ha quedat extingida—, Jordi Turull no ho ha aclarit i s'ha limitat a assenyalar que "això no va de solucions personals, ni tampoc de càlculs polítics ni partidistes". "Avui ens volem concentrar en totes aquelles persones pendents de judici, en la gravetat d'aquesta resolució perquè va en un sentit d'escarment cap als qui vam tenir un paper actiu l'1 d'octubre", ha afirmat.

El líder de Junts per Catalunya ha explicat que aquesta tarda es reuniran amb els advocats per acabar de tancar els passos a seguir a partir d'ara i ha fet un toc d'atenció a Esquerra Republicana per la reforma del Codi Penal: "Hauria estat bé que aquesta negociació no s'hagués fet al marge de tanta gent que va estar implicada l'1 d'octubre", ja que, a parer de Jordi Turull, "quan hi ha una petita escletxa, el Tribunal Suprem agafa tot el braç". "Això al PSOE ja li va bé, els que han fet pactes amb ells s'hauran d'explicar", ha afegit.